Ciasto Kilimandżaro wersja z %



Są ciacha, do których powracam przy szczególnych okazjach. Wiem, że zawsze się sprawdzą… Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wywrócila poprzedniego przepisu „do góry nogami” :))) Tak było i tym razem. Poczyniłam kakaowy biszkopt z mocnym nasączeniem kawa+whisky, krem na bazie 3 żółtek i mąki pszennej( jak do karpatki) , no i oczywiście ukochana masa z prażonych jabłek z nutą cytryny. Całość w baaardzo deserowej polewie z akcentem kokosowym.

Post powstał we wspólpracy z marką Polskie Młyny, których produkty kupicie tutaj: klik  , ja często używam ich Mąki Szymanowskiej uniwersalnej : megaplus za poręczne opakowanie.

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Bialka oddzielamy od żółtek. Miksujemy ze szczypta soli, na sztywno, stopniowo wsypując cukier, do uzyskania sztywnej „bezy”. Nastepnie dodajemy po 1 żółtku, miksując na wolnych obrotach. Potem dodajemy mąkę przesianą z proszkiem , a na koncu kakao. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm ( papierem do pieczenia wykładając samo dno- biszkopt wyrośnie wyższy). Pieczemy ok. 35- 38 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem). Studzimy i kroimy na 2 równej grubości blaty. 

 

Nasączenie:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka cukru

50 ml whisky

Kawę z cukrem zalewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy whisky i mieszamy.

Składniki na masę jabłkową:

6-8 średnich jabłek

sok z połowy cytryny

2 opakowania galaretki cytrynowej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka z sokiem cytrynowym dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje, a krem nakładamy na całkowicie chłodną masę jabłkową).

Krem karpatkowy:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

3 żółtka

pół szklanki mąki

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.

Dodatkowo:

polewa deserowa

wiórki kokosowe do posypania

WYKONANIE:

blat biszkoptowy +nasączenie na bogato, nie żałujemy :-) 

 

masa jabłkowo- cytrynowa

 

 

krem karpatkowy

  

 

blat biszkoptowy+ polewa

 

wiórki kokosowe


Smacznego!

1 komentarz: