Są ciacha, do których powracam przy szczególnych okazjach. Wiem, że zawsze się sprawdzą… Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wywrócila poprzedniego przepisu „do góry nogami” :))) Tak było i tym razem. Poczyniłam kakaowy biszkopt z mocnym nasączeniem kawa+whisky, krem na bazie 3 żółtek i mąki pszennej( jak do karpatki) , no i oczywiście ukochana masa z prażonych jabłek z nutą cytryny. Całość w baaardzo deserowej polewie z akcentem kokosowym.
Post powstał we wspólpracy z marką Polskie Młyny, których produkty kupicie tutaj: klik , ja często używam ich Mąki Szymanowskiej uniwersalnej : megaplus za poręczne opakowanie.
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Bialka oddzielamy od żółtek. Miksujemy ze szczypta soli, na sztywno, stopniowo wsypując cukier, do uzyskania sztywnej „bezy”. Nastepnie dodajemy po 1 żółtku, miksując na wolnych obrotach. Potem dodajemy mąkę przesianą z proszkiem , a na koncu kakao. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm ( papierem do pieczenia wykładając samo dno- biszkopt wyrośnie wyższy). Pieczemy ok. 35- 38 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem). Studzimy i kroimy na 2 równej grubości blaty.
Nasączenie:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
50 ml whisky
Kawę z cukrem zalewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy whisky i mieszamy.
Składniki na masę jabłkową:
6-8 średnich jabłek
sok z połowy cytryny
2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka z sokiem cytrynowym dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje, a krem nakładamy na całkowicie chłodną masę jabłkową).
Krem karpatkowy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
pół szklanki mąki
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
polewa deserowa
wiórki kokosowe do posypania
WYKONANIE:
blat biszkoptowy +nasączenie na bogato, nie żałujemy :-)
masa jabłkowo- cytrynowa
krem karpatkowy
blat biszkoptowy+ polewa
wiórki kokosowe
Smacznego!
Świetne ciasto z % ^^!
OdpowiedzUsuń