Piernik przekładany bez miodu



Piernik to jedno z bardziej popularnych ciast w okresie bożonarodzeniowym, a szkoda że tylko wtedy, bo jest przepyszny. Dzisiaj przychodzę do Was z piernikiem przygotowanym przeze mnie kilka dni temu, ot tak spontanicznie : ) Pogoda za oknem zachęca do odpalenia piekarnika i zapełnienia domu pięknym zapachem domowego wypieku. Ten piernik przygotowujecie bardzo szybko, bez użycia miksera, mięciutki będzie od razu, bo nie zawiera miodu. Pycha, zwłaszcza przełożony porzeczkowym dżemem, spowity deserową polewą.

Składniki na ciasto:

1 szklanka cukru

4 jaja

200 g gęstego kefiru

50 g rozpuszczonego masła

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka sody

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka mielonych goździków

½ łyżeczki kardamonu

Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawami. Dodajemy jaja, kefir oraz roztopione masło .

 

 Dokładnie mieszamy łyżką. 

 

Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy lekko mąką. Wykładamy do niej ciasto

 

 Pieczemy ok. 55- 60 minut w temp. 175-180 stopni+termoobieg  ( do suchego patyczka). Studzimy. 

Kroimy na trzy(cztery) blaty.

 

Przełożenie:

½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bądź powideł

nasączenie: ½ szklanki mocnej , osłodzonej herbaty

polewa deserowa

WYKONANIE:

blat piernikowy + nasączenie +½ dżemu

 

 blat piernikowy + nasączenie + ½ dżemu

 

blat piernikowy 


 polewa

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz