A ten wypiek to jeden z tortów przygotowany na urodziny mojej Mamy, więc formy serca chyba nie muszę już wyjaśniać:) Red Velvet cake to jedno z Jej ulubionych ciast, więc tort był trafionym wyborem. Bardzo czekoladowe, wilgotne ciacho kryjące w sobie magiczną masę mascarpone: mleczną, bajeczną w smaku…
Składniki na ciasto:
suche:
1 ¼ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 ½ szklanki mąki pszennej
mokre:
2 jaja
barwnik spożywczy czerwony - szczypta
3/4 szklanki oleju
1 szklanka kefiru
soda:
1 łyżka sody wymieszana z 2 łyżkami octu (mieszaninę wykonujemy szybko przed samym mieszaniem wszystkich składników- uwaga pieni się:) )
Składniki suche, czyli : mąkę, cukier, kakao, barwnik w proszku i sól mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre: jaja, maślankę, olej roztrzepujemy w drugiej misce.
Do składników mokrych dodajemy suche oraz sodę wymieszaną z octem. Dokładnie mieszamy całość.
Wykładamy do okrągłej tortownicy. Pieczemy ok. 55 minut w temp. 175-180 stopni ( do suchego patyczka).
Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty+ ścinamy wierzch jeśli się „wybrzuszył” :)
Ja dodatkowo z ciacha wykroiłam formę serca( zrobiłam to bardzo „roboczo”, bez szablonu )
Składniki na masę:
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
600 g schłodzonego serka mascarpone
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mascarpone, mieszając drewnianą łyżką do wykończenia serka. (uwaga- nie miksujemy, bo masa może się zwarzyć!). Masa będzie dość gęsta.
1/4 kremu odłożyłam i wymieszałam z różowym barwnikiem.
WYKONANIE:
Blaty ciasta przekładamy masą mascarpone , dociskamy i schładzamy. Boki i ranty ciasta dekorujemy różowym kremem. Schładzamy min 3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz