Niedzielnym popołudniem powracam z dość szybkim i ciekawym przepisem na babeczki muffinkowe, jak Babka Tulipan. Te małe słodkości nie tylko wizualnie, ale i smakowo przypominają do złudzenia popularną w kręgach miłośników słodkości słynną Tulipanową babkę. W jej mini wersjach pominęłam dodatek maku, w przyszłości jednak wypróbuję je także z nim. Takie słodkie, urocze małe co nieco do popołudniowej herbatki :)
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jaja
Dodatki:
kisiel wiśniowy lub truskawkowy bez cukru
2 łyżeczki kakao
WYKONANIE:
W dużej misce mieszamy podstawowe składniki suche (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), a w mniejszej mokre (olej, jaja i mleko)
Do składników suchych dodajemy mokre i niezbyt długo mieszamy.
Powstałe ciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy.
Powstałe ciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy.
Do formy na muffinki wykładamy papilotki bądź smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy naprzemiennie po 1 łyżce każdego z ciast.
Takie mini porcje tulipanowej babki zdają się być też wygodniejszą opcją do zabrania ze sobą na wycieczkę w plener, na piknik lub garden party! Uroczo się prezentują. :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są najlepsze! Co przepis to bardziej smacznie, oby więcej takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję jutro, bo wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńPolecam pani Ewelino🤗
UsuńDla mnie jest to idealne ciacho do kawy. Pycha! Tylko jak się zatrzymać na jednej porcji? ;)
OdpowiedzUsuńNie da się 😄
UsuńWitam ile sztuk babeczek wychodzi z porcji ?
OdpowiedzUsuń