Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
kostka masła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Wykładamy do 2 blach 25x 36 cm i nakłuwamy widelcem. Pieczemy po 35 minut w 180 stopniach, do zezłocenia.
Frużelina jeżynowa:
Ok. 330 g gęstego dżemu jeżynowego
2-3 łyżki powideł (można pominąć)
2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe) + 1 łyżeczka żelatyny
Dżem i powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki i żelatynę. Chwilę podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia.
Krem budyniowy:
250 ml mleka
100 g cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka (dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Kajmak:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć (z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję😉
Usuń