Ciasto Malinowa Chmurka

 

Hejka Kochani, dość dawno mnie tutaj nie było- wracam więc pośpiesznie z kilkoma nowymi przepisami. Pierwsza na liście plasuje się Malinowa chmurka. To połączenie kruchego ciasta, skrywającego masę śmietanową i orzeźwiającą owocową warstwę malinową. Całość osładza nam jeszcze migdałowa beza. Tak delikatne, kruche i pyszne, że poczujecie się jakbyście przycumowali na słodkim obłoczku ; )

Składniki na ciasto:

1 ½ szklanki mąki pszennej

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g margaryny

4 żółtka

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie wykładamy do blachy 25x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy.

Składniki na bezę migdałową :

4 białka

¾ szklanki cukru drobnego

100 g płatków migdałowych

Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier, aż beza będzie sztywna. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.


Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy bezę. Pieczemy ok. 30-minut w temp 175 stopni. Studzimy.

Składniki na warstwę malinową:

600 ml wody

3 galaretki malinowe

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do minimalnego stężenia ( półpłynne), następnie wsypujemy do niej mrożone maliny. Mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto, bo szybko tężeją!

Składniki na masę śmietanową:

500 ml kremówki

½ szklanki cukru pudru

3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietanę miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia śmietany.

WYKONANIE:

Ciasto kruche +warstwa malinowa

Masa śmietanowa


Beza migdałowa


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz