Hejka
Kochani, dość dawno mnie tutaj nie było- wracam więc pośpiesznie z kilkoma
nowymi przepisami. Pierwsza na liście plasuje się Malinowa chmurka. To połączenie kruchego ciasta, skrywającego masę śmietanową i orzeźwiającą owocową warstwę
malinową. Całość osładza nam jeszcze migdałowa beza. Tak delikatne, kruche i
pyszne, że poczujecie się jakbyście przycumowali na słodkim obłoczku ; )
Składniki
na ciasto:
1 ½ szklanki
mąki pszennej
4 łyżki
cukru
cukier
waniliowy
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100 g
margaryny
4 żółtka
4 białka
¾ szklanki
cukru drobnego
100 g
płatków migdałowych
Białka
miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier, aż beza
będzie sztywna. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
Składniki na warstwę malinową:
600 ml wody
3
galaretki malinowe
Galaretki
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do minimalnego stężenia ( półpłynne),
następnie wsypujemy do niej mrożone maliny. Mieszamy i wykładamy bezpośrednio
na ciasto, bo szybko tężeją!
Składniki
na masę śmietanową:
500 ml
kremówki
½
szklanki cukru pudru
3-4
łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Śmietanę
miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i
miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia śmietany.
WYKONANIE:
Ciasto kruche +warstwa malinowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz