Dzisiaj
witam Was tradycyjnym ukraińskim ciastem weselnym, czyli Korowajem. To
drożdżowe, bogato zdobione ciasto. Zdaję sobie sprawę, że mojemu korowajowi
daleko do tych wspaniale udekorowanych, misternie zdobionych wypieków, ale
musiałam spróbować 😊 Ciasto
jest dużo lepsze od tradycyjnej drożdżówki, bardziej śmietankowe w smaku i
dłużej zachowuje świeżość ( nie „obsycha” do 3 dni). Korzystałam z kilku
przepisów zamieszczonych na stronach, aby dopasować go gabarytowo do moich
domowników :) : kuchnia.cerkiew.pl oraz Przepisy kulinarne Delektujemy
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
5 jaj
100 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125 ml śmietany 18%
Ozdoby:
Mąka pszenna + woda ( ja dałam „na
oko”, tak aby całość ładnie się skleiła i dobrze rozwałkowała)
Rozczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku i mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca, przykryty bawełnianą
ściereczką na 1 godzinę.
Następnie
do wyrośniętego dodajemy: jaja, cukier, rozpuszczone masło i śmietanę. Wyrabiamy,
aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do
wyrośnięcia na 2 godziny.
Następnie wykładamy do garnka żeliwnego ( lub takiego , który nadaje się do włożenia do piekarnika)wyłożonego papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy
roztrzepanym jajkiem, układamy ozdoby.
Wkładamy
ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz