Sernik z brzoskwinią i orzechami

Witajcie! Dziś miało być sałatkowo, ale co się odwlecze to nie uciecze;) Więc na prośbę komentarza osoby pod ostatnim postem( pozdrawiam:)- miłe, że ktoś czeka na kolejne ciasto:))podaję Wam przepis na sernik z brzoskwinią i orzechową wkładką. Kogo to przepis, chyba nie muszę mówić( ach te smakołyki s. Anastazji…) , ale wiele dziewczyn go robiło np. Martex wyszedł przecudny. Wiecie , że sernik to jedno z moich ulubionych wypieków, więc mogę pisać kolejne wywody na jego temat, ale tego nie zrobię;p Napiszę tylko tyle: połączenie sera z brzoskwinią : rewelacja, a orzechowa wkładka jest mało słodka, ale wnosi fajny element bakaliowy do wypieku.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części.
Składniki na wkładkę orzechową:
250 g zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jaja
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki klarowanego masła( lub stopionego)
Masło, mleko i cukier gotujemy. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy żółtka, pianę z białek( ja dodałam całe jaja bez rozdzielania) i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Składniki na sernik:
1 kg dwukrotnie zmielonego sera
250 g margaryny
8 jaj
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
300 g cukru
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Dzielimy na 2 części
dodatkowo:
puszka brzoskwiń
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE I PIECZENIE:
1 część ciasta kruchego+masa z orzechów
 
½ masy serowej
 
brzoskwinie osączone z syropu i lekko oprószone budyniem lub mąką
 
½ masy serowej
 
2 część ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach
 
Pieczemy 1 godz w temp. 180 stopni.
 Studzimy w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!
Wiosenne słodkości!
fabryka sernika

11 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie, piękne wyszło ci to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik i brzoskwinie.....cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sernik, ale bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda, na pewno bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik z brzoskwinią idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mariolu droga, ja również czekałam na ten przepis, od świąt, kiedy to wspomniałaś o nim. Jakoś u Anastazji nie wpadł mi w oko, a u Ciebie, jak zwykle bajeczny. Wiesz o tym dobrze, że i ja uwielbiam serniki, mniam! Trzeba będzie upiec koniecznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy ser można użyc z wiaderka

    OdpowiedzUsuń