Ciasto Biedronka

Choć jesień dawno za nami to przekładaniec, którym dziś postaram się Was skusić ma z jesienią jedną wspólną rzecz:nazwę( może to przez koloryt ciemnego ciasta biszkoptowego z okruchami kruchego, które przywodzi na myśl dywan jesiennych liści?). Przejdźmy jednak do sedna sprawy, czyli smaku, a jest co smakować:): połączenie biszkopta kakaowego z przyjemnymi, chrupkimi kawałeczkami kruchego ciasta, klasyczny budyniowy krem, biszkopty w kawowym nasączeniu, masa truskawkowa, biszkopt jasny i ciemna polewa…Ufff-sporo tego, ale uwierzcie mi: warto."Biedronka jesienna"s Anastazji robi niesamowite wrażenie nie tylko na gościach, ale i na naszych kubkach smakowych:)
CIASTO W KROPKI:
Składniki na ciasto kruche:
100 g margaryny
2 żółtka gotowane
2 żółtka surowe
50 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka gotowane przecieramy przez sitko i dodajemy do pozostałych składników, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Przechodzimy do robienia ciasta ciemnego.
Składniki na ciasto ciemne:
9 jaj
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej bezy. Kolejno dodajemy żółtka, mąkę i kakao przesiane z proszkiem do pieczenia.
WYKONANIE CIASTA W KROPKI
Schłodzone w lodówce ciasto kruche ścieramy na tarce o dużych oczkach do ciasta ciemnego. 
Delikatnie mieszamy( ale dokładnie). Dzielimy na 2 części. Wykładamy do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Po ostudzeniu można ściąć wierzch oraz boki obu blatów- „kropki” będą wyraźniejsze.
Biszkopt jasny:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Masa budyniowa:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
250 g masła
Z podanych składników( oprócz masła) gotujemy budyń. Studzimy.  Masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń stale ucierając.
Masa truskawkowo- śmietanowa:
500 ml kremówki
galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Kremówkę miksujemy z pudrem na sztywno. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
Dodatkowo:
opakowanie biszkoptów( u mnie okrągłe)
nasączenie z kawy i alkoholu( ½ szklanki mocnej rozpuszczalnej słodzonej kawy i 1 kieliszek wódki)
WYKONANIE:
blat ciasta w kropki
 
½ masy budyniowej
 
biszkopty nasączone w naparze kawowym
1/ 2 masy budyniowej
 
blat ciasta w kropki
 
masa truskawkowo- śmietanowa
 
biszkopt jasny
 
polewa
 
Smacznego!
Wiosenne słodkości!

Komentarze

  1. fajna nazwa i ładne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedroneczki są w kropeczki....i tak jest :) Cudeńko jestem zachwycona. :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny przekładaniec, jak każdy w Twoim wykonaniu. Na tych wszystkich zdjęciach widać, że kochasz to, co robisz. Pozdrawiam Cię Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe cisto i niesamowite pomysły na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiosenne ciacho :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super biedroneczka. Jednak przy takim cieście trzeba się napracować, ale warto bo wygląda fenomenalnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto, jak prawdziwa biedronka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz