Choć jesień dawno za nami to przekładaniec, którym dziś postaram się Was skusić ma z jesienią jedną wspólną rzecz:nazwę( może to przez koloryt ciemnego ciasta biszkoptowego z okruchami kruchego, które przywodzi na myśl dywan jesiennych liści?). Przejdźmy jednak do sedna sprawy, czyli smaku, a jest co smakować:): połączenie biszkopta kakaowego z przyjemnymi, chrupkimi kawałeczkami kruchego ciasta, klasyczny budyniowy krem, biszkopty w kawowym nasączeniu, masa truskawkowa, biszkopt jasny i ciemna polewa…Ufff-sporo tego, ale uwierzcie mi: warto."Biedronka jesienna"s Anastazji robi niesamowite wrażenie nie tylko na gościach, ale i na naszych kubkach smakowych:)
CIASTO W KROPKI:
Składniki na ciasto kruche:
100 g margaryny
2 żółtka gotowane
2 żółtka surowe
50 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka gotowane przecieramy przez sitko i dodajemy do pozostałych składników, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Przechodzimy do robienia ciasta ciemnego.
Składniki na ciasto ciemne:
9 jaj
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej bezy. Kolejno dodajemy żółtka, mąkę i kakao przesiane z proszkiem do pieczenia.
WYKONANIE CIASTA W KROPKI
Schłodzone w lodówce ciasto kruche ścieramy na tarce o dużych oczkach do ciasta ciemnego.
Pieczemy po 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Po ostudzeniu można ściąć wierzch oraz boki obu blatów- „kropki” będą wyraźniejsze.
Biszkopt jasny:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Masa budyniowa:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
250 g masła
Z podanych składników( oprócz masła) gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń stale ucierając.
Masa truskawkowo- śmietanowa:
500 ml kremówki
galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Kremówkę miksujemy z pudrem na sztywno. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
Dodatkowo:
opakowanie biszkoptów( u mnie okrągłe)
nasączenie z kawy i alkoholu( ½ szklanki mocnej rozpuszczalnej słodzonej kawy i 1 kieliszek wódki)
WYKONANIE:
blat ciasta w kropki
½ masy budyniowej
biszkopty nasączone w naparze kawowym
1/ 2 masy budyniowej
blat ciasta w kropki
masa truskawkowo- śmietanowa
biszkopt jasny
polewa
Smacznego!
fajna nazwa i ładne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBiedroneczki są w kropeczki....i tak jest :) Cudeńko jestem zachwycona. :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńCudowny przekładaniec, jak każdy w Twoim wykonaniu. Na tych wszystkich zdjęciach widać, że kochasz to, co robisz. Pozdrawiam Cię Mariolu :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe cisto i niesamowite pomysły na nie :)
OdpowiedzUsuńwiosenne ciacho :) fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper biedroneczka. Jednak przy takim cieście trzeba się napracować, ale warto bo wygląda fenomenalnie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, jak prawdziwa biedronka :)
OdpowiedzUsuńale dużo pracy ,czy można się obejść bez jasnego biszkoptu? myślę że to zbyt dużo
OdpowiedzUsuńWitaj, biszkopt jasny można pominąć bo ciasto jest naprawdę wysokie:) Na przyszłość także zrobię je w nieco niższej wersji- pozdrawiam:)
UsuńWłaśnie zrobiłam, proporcje te same ale u mnie jakiś wysoki wyszedł. Blacha 24x36
OdpowiedzUsuńBo ciacho jest bardzo wysokie:)
UsuńDużo roboty nie dla mnie
OdpowiedzUsuńWitam, to prawda trochę czasu zajmuje wykonanie😉 ale ciacho warte każdej minuty przygotowywania🤗
UsuńCiasto super, robiłam już chyba z 5 razy i za każdym razem słyszę "ale pycha, zrobisz mi na imprezę". Dużo pracy, ale jak ktoś lubi gotować i piec to frajda. Ja się do takich zaliczam, wręcz odpoczywam.
OdpowiedzUsuńJak ja Cię bardzo rozumiem 🙂 pieczenie to dla mnie relaks totalny,a jak ciacho skomplikowane a efekt finalny zadowala Ciebie i najbliższych to najważniejsze ❤️
UsuńWitam jak Pani myśli?
OdpowiedzUsuńJakbym lubiła całe jaja na puch do ciemnego ciasta?
Wyszło by?
Witam, raczej bym nie ryzykowała. Przy oddzieleniu, i osobnym ubjaniu wyjdzie wysoki biszkopt- bez rozdzielania może wyjść niższe .. pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń