Ciasto Słodka Rewelka

Nazwa tego przekładańca mówi sama za siebie: rewelacja! Mnóstwo smaków, typowo jesiennych, jak jabłka i orzechy, poprzez niebiańską masę kawowo- alkoholową, na słodziutkiej bezie kokosowej kończąc.  Ostatnio na nowo odkryłam moją starą witrynę do pieczenia ( chwilowa awaria piekarnika) i stwierdziłam, że rewelacyjnie dopieka kruche z owocami( jak w tym przypadku kruche z jabłkiem). Od tej pory w niej będę piekła ciacha inne niż biszkopty;)A wracając do przekładańca- nieco podobny w smaku do Kapitańskiego klik, ale o wiele, wiele bardziej słodki dzięki kokosowi i dodatkom. Bardzo polecam na specjalne okazje.
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
100 g cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Dzielimy na dwie równe części.
Ciasto z jabłkiem i orzechami:
½ ciasta kruchego
5 jabłek
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu           
Ciasto kruche wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bulką tartą. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy na cieście.
ciasto orzechowe:
6 jaj
1 szklanka cukru
100 g mąki pszennej
150 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksując. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem oraz orzechy. Dokładnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA JABŁKOWO ORZECHOWEGO:
ciasto kruche + bułka tarta
jabłka pokrojone w plastry posypane szczyptą cynamonu
wylewamy ciasto orzechowe
pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni.
studzimy
Ciasto z kokosem i wiśniami:
½ ciasta kruchego
4 białka
1 szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu wiśniowego
100 g czekolady
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos z proszkiem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA KOKOSOWEGO Z WIŚNIAMI:
ciasto kruche+ dżem+ pokrojona w kostkę czekolada
beza kokosowa
pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni
studzimy
Masa kawowa:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
250 g masła
4 łyżki mielonych orzechów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w kieliszku alkoholu ( u mnie ajerkoniak)
Z budyni, cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając orzechy i alkohol.
dodatki:
polewa
WYKONANIE:
ciasto jabłkowo- orzechowe+masa kawowa
ciasto z kokosem i wiśniami
polewa

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Fantastyczne i widać, że mega słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jablka to jakie mają być kwaśne czy inne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być kwaśne,ale nadadzą się też słodkie:) U mnie był kortland i szara reneta więc pół na pół:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super ciasto,częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam u mnie w niedziele odpust parafialny to i goście myślę że dopiszą chcę ich zaskoczyć takim mega dużym ciastem, ale mam pytanie: budynie do masy mają być te na 2szkl. mleka czy większe na 3 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, o to fajna okazja- to ciasto powinno pozytywnie zaskoczyć gości:) Budynie na 500 ml mleka- te normalne, pozdrawiam!

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta warstwowe, ale cóż jak ze mnie taki leń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A do ciasta orzehowego napravde dodavac zoltky?

    OdpowiedzUsuń