Witam Was dziś sałatkowo i treściwie. Tym razem „Leśna polana”, ale przygotowana w mojej wersji- bez konieczności posiadania folii i odwracania miski. Co prawda taka wersja jest mniej efektowna, ale uwierzcie- jest równie smaczna. Sałatka jest dzięki dodatkowi mięska i ziemniaków bardzo treściwa i może z powodzeniem stanowić drugie danie obiadowe obok zupy. Polecam także w wersji odwracanej- przepis oryginalny tutaj.
Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka
duży słoik marynowanych pieczarek
szczypiorek
4 małe ziemniaki
1 duża marchew
spory kawałek sera żółtego ( około 150 g )
4 ogórki konserwowe
3 jaja
3 jaja
papryka konserwowa
4-5 łyżek majonezu
4-5 łyżek śmietany 18%
olej
sól
przyprawa do kurczaka ( dobrze sprawdza się przyprawa gyros)
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w przyprawach i smażymy. Osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki i marchewkę gotujemy al. dente- studzimy, kroimy w kostkę.
Jaja również gotujemy na twardo- studzimy, kroimy w kostkę.
Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos, doprawiamy
KOLEJNOŚĆ WARSTW W WERSJI NIEODWRACANEJ:
1. ser żółty,dociskamy, posmarować cienko sosem majonezowym.
2. jajka pokrojone w kostkę, sól, pieprz,dociskamy, posmarować cienko sosem,
3. ogórki posiekane w kostkę,papryka pokrojona w kostkę,dociskamy, posmarować cienko sosem
4. filet pokrojony w kawałki,dociskamy, posmarować cienko sosem,
5. ziemniaki,sól,pieprz,dociskamy,smarujemy cienko sosem
6. marchewka,sól,pieprz, dociskamy,smarujemy cienko sosem
7. pieczarki wciskamy w poprzednią warstwę, a między pieczarki wciskamy szczypior
Smacznego!!!
Uwielbiam tę sałatkę!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta sałatka. Koniecznie muszę spróbować przepisu.
OdpowiedzUsuńMyślałam, że na wierzchu to małe ziemniaczki. Bardzo lubię pieczarki w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuń