Sernik Korsarz

Hej moi Mili:) Macie chęć na jeszcze więcej czekolaaaaady? Ja ostatnio szaleję na jej punkcie. Kilka solidnych czekoladowych pralin dziennie to mus! A czekoladowe ciacho-ach- a jeszcze sernik? Uwielbiam. Kilka dni temu udało mi się kupić od zaprzyjaźnionej pani wiejskiego, pełnotłustego serka- nie omieszkałam go wykorzystać więc w słodki sposób. Tym razem Zdecydowałam się na sernik  pieczony, nie przekładany, z rumowym zacięciem, wzbogacony o słodycz dżemu morelowego w kruchutkim, kakaowym cieście. Masa serowa była słodziutka- taka jak lubimyJ Polecam czasem skłonić się w stronę tradycyjnego sernika…
 Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółta
cukier waniliowy
1/2 szklanki pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Składniki na sernik:
1000 g sera białego dwukrotnie zmielonego
450 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
8 jaj 
130 g margaryny
garść namoczonych w rumie * 50 ml (nie odsączamy)
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. 
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową i rodzynkami w rumie.
 
Dodatkowo:
słoik (200 g ) dżemu morelowego
WYKONANIE:
½ ciasta kruchego
 
dżem morelowy
 
masa serowa
 
½ ciasta kruchego
 
Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.

Można polać polewą czekoladowąJ

Smacznego!

4 komentarze: