Hej moi Mili:) Macie chęć na jeszcze więcej czekolaaaaady? Ja ostatnio szaleję na jej punkcie. Kilka solidnych czekoladowych pralin dziennie to mus! A czekoladowe ciacho-ach- a jeszcze sernik? Uwielbiam. Kilka dni temu udało mi się kupić od zaprzyjaźnionej pani wiejskiego, pełnotłustego serka- nie omieszkałam go wykorzystać więc w słodki sposób. Tym razem Zdecydowałam się na sernik pieczony, nie przekładany, z rumowym zacięciem, wzbogacony o słodycz dżemu morelowego w kruchutkim, kakaowym cieście. Masa serowa była słodziutka- taka jak lubimyJ Polecam czasem skłonić się w stronę tradycyjnego sernika…
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółta
cukier waniliowy
1/2 szklanki pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Składniki na sernik:
2 budynie śmietankowe bez cukru
8 jaj
garść namoczonych w rumie * 50 ml (nie odsączamy)
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową i rodzynkami w rumie.
Dodatkowo:
słoik (200 g ) dżemu morelowego
WYKONANIE:
½ ciasta kruchego
dżem morelowy
masa serowa
½ ciasta kruchego
Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Można polać polewą czekoladowąJ
Smacznego!
Wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńBlacha duża czy mniejsza?
Witaj, poświątecznie odpisuję :)) Ciacho było w standardowej tortownicy.
OdpowiedzUsuń