Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
Składniki na masę serkową:
serek:
1 1/2 litra mleka
400 ml śmietany 18 %
4 jaja
Śmietanę miksujemy z jajami. Mleko gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczno- śmietanową i gotujemy(mieszając od czasu do czasu) do momentu owarzenia się jej na powierzchni mleka. Powstały serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy.
120 g masła
esencja pomarańczowa
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek, skórkę i esencję.
Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
składniki na nasączenie:
4 łyżki kawy sypanej
5 kropel esencji pomarańczowej
4 łyżki cukru
1 1/ 2 szklanki gorącej wody
Z podanych składników przygotowujemy nasączenie. Przecedzamy przez sito ( aby nie było fusów z kawy)
Dodatkowo:
6 łyżek kwaskowego dżemu lub powideł
WYKONANIE
ciastka biszkoptowe + nasączenie
po 1 łyżeczce kwaskowego dżemu ( u mnie wiśniowy)
masa serkowa
ciastka biszkoptowe + nasączenie
masa serkowa
ciastka biszkoptowe
Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny
Smacznego!
Uwielbiam takie desery! Serniczki wyglądają na bardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.buszujwkuchni.com - zapraszam :D