Serniczki kawowo- pomarańczowe

 
 Serników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą ilości skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, aromatyczny biszkopt kakaowy z dodatkiem esencji pomarańczowej i nasączenie kawowo- pomarańczowe… 3 x razy pomarańczaJ Pachnie Wam już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i  podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
 
Składniki na masę serkową:
 serek:
1 1/2 litra mleka
400 ml śmietany 18 %
4 jaja
Śmietanę miksujemy z jajami. Mleko gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczno- śmietanową i gotujemy(mieszając od czasu do czasu) do momentu owarzenia się jej na powierzchni mleka. Powstały serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy.
120 g masła
esencja pomarańczowa
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek,  skórkę i esencję.
Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
składniki na nasączenie:
4 łyżki kawy sypanej
5 kropel esencji pomarańczowej
4 łyżki cukru
1 1/ 2 szklanki gorącej wody
Z podanych składników przygotowujemy nasączenie. Przecedzamy przez sito ( aby nie było fusów z kawy)
Dodatkowo:
6 łyżek kwaskowego dżemu lub powideł
WYKONANIE
ciastka biszkoptowe + nasączenie
 
po 1 łyżeczce kwaskowego dżemu ( u mnie wiśniowy)
 
masa serkowa
 
ciastka biszkoptowe + nasączenie
 
masa serkowa
 
ciastka biszkoptowe
 
Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie desery! Serniczki wyglądają na bardzo smaczne! :)

    https://www.buszujwkuchni.com - zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń