Jesień to dla mnie przyjemny, choć nieco melancholijny czas… Dnie są tak krótkie, noce długie- na wszystko brakuje czasu. Wybaczcie, że ostatnio tak rzadko dodaje wpisy- obiecuję nadrobić. Późnym wieczorem mam ochotę Was skusić na Kawownika- moją kolejną wariację na temat miodownika, czyli ciasta przekładanego masą grysikową i bogato nasączonego parzoną kawą. Uwierzcie , że to najlepsza do tej pory wersja miodownika, jaką jadłam- bardzo słodki smak przełamany nasączeniem alkoholowo- kawowym. Przepyszny po 2 dniach spędzonych w lodówce( o ile się uchowa;P). Zachęcam do osłodzenia sobie nim tego refleksyjnego, jesiennego czasu…
Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
2 jaja
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st.
Składniki na nasączenie:
4 czubate łyżki kawy sypanej dobrej jakości
4 łyżki cukru
szklanka gorącej wody
½ szklanki słodkiego alkoholu na bazie rumu (np. Mexican Mudslide)
Kawę i cukier zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu wlewamy alkohol.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
kieliszek słodkiego jasnego likieru
250 g masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu wlewamy likier.
dodatkowo:
8 serduszek piernikowych w lukrze
Wykonanie
blat miodowy+ nasączenie
1/3 kremu
blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu
blat miodowy+ nasączenie
1/3 kremu
starte na tarce pierniki w lukrze
Smacznego!
Bardzo fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy jest w tym przepisie.
Zamierzam upiec to ciacho. Pozdrawiam
Marlena
Blacha 25 x 36 cm, pozdrawiam ciepło, Mariola
UsuńDziękuję bardzo. Wydawało mi się ze blacha jest kwadratowa. Upiekę i podzielę się wrazeniami. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńMarlena