Jeśli myśleliście, że zapomniałam o mojej corocznej, samozwańczej akcji „Słodki listopad” to jesteście w błędzie;P Pamiętam, dlatego postaram się dodać w tym miesiącu jak najwięcej słodkich smakołyków, co by umilić Wam ( i sobie) czas jesiennego marazmu. Dzisiejszym ciachem na pewno się nie zasłodzicie- poziom cukru- dobrze wyważony. Kakaowe kruche przekładane czekoladową masą „serową” i domowej roboty powidłami śliwkowymi. Dobre, gdy złapie Was głód słodkości- bo oprócz tego , że jest słodkością, to także syci.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Składniki na masę czekoladową ze śmietaną:
6 białek
szklanka cukru
2 budynie czekoladowe bez cukru
3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.
Dodatkowe składniki:
mały słoik powideł śliwkowych
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
½ ciasta kruchego + powidła
masa czekoladowa ze śmietaną
½ ciasta kruchego startego na tarce
pieczemy 60 minut w temp 180 stopni, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia ( ok. 30 minut)
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz