Ciasto "Fuga"

 
 Ciasto o bardzo (nie)wdzięcznej nazwie- Pleśniak, a także Fuga to kruchy przekładaniec z bezową pianką, pod którą ukryła się gruba warstwa powideł śliwkowych. Zapewne zawdzięcza swoje "imię"  ciekawej fakturze, której nie będę określać nazwą powszechnego grzyba:))ze względu na szacunek do wypieku J Bo jest naprawdę dobre! Rzadko robię tego typu kruche przekładańce, ale ten, ze względu na nazwę musiałam zrobić- nie pożałowałam- sprawdziło się do kawy i do herbaty- kruchutkie, z jesiennym akcentem- wypróbujcieJ
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
+1 łyżka kakao do części ciemnej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) .  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
+ dodatkowo : 2 spore słoiki powideł śliwkowych( ok 350-400 g)
Składniki na bezową piankę:
6-7 białek
szklanka cukru
cukier waniliowy
Białka miksujemy stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę.
 WYKONANIE:
większa część ciasta kruchego białego
powidła= zapiekamy 15 minut
bezowa pianka
ciasto kruche białe i czarne starte na tarce
 
pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni.
zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Choć nazwę faktycznie ma przedziwną... ;)

    OdpowiedzUsuń