Ciastka kruche PRL-ki

        
        
Witajcie sentymentalnie. Dziś wracamy do lat 80/90… Przynajmniej smakowo😊 Te ciastka to próba odwzorowania ciasteczek z ”lat młodości” moich rodziców. Ile ja się nasłuchałam , jakie to dawniej były jedyne w swoim rodzaju/ najlepsze/ za 1/5 wypłaty za kg. przepyszne kruchutkie pyszności. I podjęłam wyzwanie. Kruchutkie, słodkie, przekładane dżemem i kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne😊
Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek:
ok. 60 dag mąki pszennej
¾ szklanki cukru pudru
3-4 żółtka
15 dag margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 1 łyżce ciepłego mleka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach.
 
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
Pieczemy po 25- 30 min. w temp 175-180 stopni. Studzimy
 
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
kostka masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Dodajemy 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę rozpuszczalnej kawy typu crema oraz ½ kieliszka spirytusu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. .
dodatkowo:
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki( najlepiej konfitury porzeczkowej)
polewa deserowa
WYKONANIE:
kruche ciasteczko + łyżeczka dżemu 
 
+ smarujemy kremem
 
kruche ciasteczko od spodu posmarowane dżemem
  
 
dekorujemy polewą
 
 

Odstawiamy do chłodu, aby ciastka dobrze się skleiły.
Smacznego!

2 komentarze: