Puchate Rogale z marmoladą

 
Panowie od rana zaskakują panie kwiatami, słodkościami, wszystkie możemy mieć dziś lekko dość słodyczy😊 Ale ja i tak przychodzę do Was z przepisem na „coś słodkiego , na dokładkę”. Jeśli przepis nie przyda się dzisiaj, to może na dzień Mężczyzny? Wszak każdemu chyba smakują pulchne, pachnące wanilią i marmoladą świeżo upieczone rogale… Przepis jest zupełnie prosty i nie wymaga ręcznego wyrabiania. Smak samego ciasta przypomina bułeczki mleczne( te które możecie kupić w cukierniach). Pyszne! A ile pięknego , uspakajającego zapachu w trakcie pieczenia… 😊
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Składniki na nadzienie:
300 g twardej marmolady
szczypta cynamonu
Dodatkowo:
2 żółtka
ewentualnie 3 – 4 łyżeczki brązowego cukru
WYKONANIE:
ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm na kształt koła i rozsmarowujemy marmoladę(lekko oprószamy cynamonem)
nacinamy w taki sposób:
 
każdy trójkąt zwijamy , zaczynając od podstawy
 
wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia
smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem
 
pieczemy 30 minut w temp 175 – 180 stopni
 
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
 
 
Smacznego!

1 komentarz: