Cześć! Dawno nie było porządnego tortu na tym blogu , co? Oczywiście śpieszę z nadrobieniem zaległości i przybywam z trójkątną porcją rzeczonego torcicha. Tort był jak łatwo się domyśleć, z przeznaczeniem świętowania urodzin Lenki i Weroniki . Miał być „ taki jak dawniej bywały torty” : moooocno nasączony ( nie alkoholem, a ponczem) , słodki, lecz nie przesłodzony, przełamany owocowym akcentem w postaci dżemu truskawkowego+ 2 rodzaje mas: waniliowa i kajmakowa. Recenzja była pozytywna, więc polecam😊
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na nasączenie:
1 ½ szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru waniliowego
Z podanych składników wykonujemy poncz.
Składniki na krem:
szklanka mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Składniki na masę kajmakową:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło. Ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.
Dodatkowo:
1 słoik dżemu truskawkowego
Owoce do dekoracji
Pisak cukrowy do wykonania dedykacji
WYKONANIE:
Blat biszkoptowy+ nasączenie + dżem
2/3 kremu waniliowego
Blat biszkoptowy + nasączenie + dżem
Krem kajmakowy
Blat biszkoptowy + nasączenie + dżem + 1/ 3 kremu waniliowego
Dedykacja wykonana pisakiem cukrowym
Owoce
Schładzamy minimum 10 godzin .
Smacznego!
dzis tworzymy. :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń