Ciasto Cappuccino z porzeczką


Kolejny tort w formie ciasta, lub jak kto woli- ciasto w tortowej odsłonie😊 Bardzo dobrze nasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort.
 Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju 
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na krem I:
500 ml mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
250 g masła roślinnego
 Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy. Miksujemy na gęsty krem.
Składniki na krem II:
300 ml mleka
śnieżka w proszku
4 łyżki kawy cappucino orzechowej
1 łyżeczka żelatyny
Mleko miksujemy ze śnieżką. Gdy zgęstnieje, wsypujemy cappuccino. Następnie wlewamy żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości gorącej wody.
 
Dodatkowo: 
nasączenie:
kawowe:
3 łyżeczki kawy + 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru
kakaowe:
3 łyżeczki kakao+ 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru

mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
  WYKONANIE:
 blat biszkoptowy+ nasączenie kawowe + dżem
 
krem I
 
blat biszkoptowy + nasączenie kakaowe
 
krem II
pokruszony blat biszkoptowy
 
tort przyozdabiamy bakaliami wg uznania     
 Oczywiście najlepiej ciacho smakuje schłodzone😊
 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię Pani przepisy,gdyż są domowe i takie naturalnie prawdziwe zdjęcia, a nie "przepięknione" na sesjach fotograficznych... Od razu wiadomo jak będzie naturalnie wyglądać... Proszę tego nie zmieniać,gdyż to ogromny plus...

    OdpowiedzUsuń