Kolejny tort w formie ciasta, lub jak kto woli- ciasto w tortowej odsłonie😊 Bardzo dobrze nasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na krem I:
500 ml mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy. Miksujemy na gęsty krem.
Składniki na krem II:
300 ml mleka
śnieżka w proszku
4 łyżki kawy cappucino orzechowej
1 łyżeczka żelatyny
Mleko miksujemy ze śnieżką. Gdy zgęstnieje, wsypujemy cappuccino. Następnie wlewamy żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości gorącej wody.
Dodatkowo:
nasączenie:
kawowe:
3 łyżeczki kawy + 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru
kakaowe:
3 łyżeczki kakao+ 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru
mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie kawowe + dżem
krem I
blat biszkoptowy + nasączenie kakaowe
krem II
pokruszony blat biszkoptowy
tort przyozdabiamy bakaliami wg uznania
Oczywiście najlepiej ciacho smakuje schłodzone😊
Smacznego!
Bardzo lubię Pani przepisy,gdyż są domowe i takie naturalnie prawdziwe zdjęcia, a nie "przepięknione" na sesjach fotograficznych... Od razu wiadomo jak będzie naturalnie wyglądać... Proszę tego nie zmieniać,gdyż to ogromny plus...
OdpowiedzUsuńDziekuję za tak miłe słowa! To bardzo motywujące:) Pozdrawiam:)
Usuń