Nie zawsze będzie słodko😊 Czasami spróbuję Was zachęcić do zrobienia czegoś zupełnie innego niż ciasta. Już niedługo Wielkanoc , więc przygotowałam propozycję obiadu innego niż codzienny. Złocisty, z mocno przyrumienioną, przesiąkniętą aromatem ziół i warzyw skórką. Soczyste, delikatne indycze mięso idealne na świąteczne okazje.
Składniki :
Mięso:
3 kg indyk - uwaga, jeśli indyk waży więcej czas pieczenia wynosi odpowiednio:
dla 4 kg- 3 h
dla 4 i pół kg - 3 godz. 30 min
dla 4 kg- 3 h
dla 4 i pół kg - 3 godz. 30 min
Marynata:
6 łyżek oliwy z oliwek
musztarda
miód
Papryka w proszku
musztarda
miód
Papryka w proszku
Pieprz czerwony
Sól
Rozmaryn
Majeranek
2 duże marchewki
Mały Seler
100 g świeżej żurawiny
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
Rękaw do pieczenia mięsa lub folia
Naczynie żaroodporne
WYKONANIE:
Indyka*oczywiście wypatroszonego:)nacinamy w widocznych na zdjęciu miejscach(klatka piersiowa- wzdłuż)
Pieczemy 1 godzine w rękawie (temp 190 st.)
Następnie zdejmujemy rękaw i pieczemy jeszcze 1 h w dolnej części naczynia
żaroodpornego, na dolnej półce piekarnika
żaroodpornego, na dolnej półce piekarnika
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz