Ciasto kruche z rabarbarem

Cześć ! Sezon na ciacha z owocami : START! Chociaż rabarbar to chyba warzywo😊 No niech będzie i tak. Kruchy placek z kwaskowym rabarbarem pasuje zarówno do słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko się robi i warto przetestować w sezonie rabarbarowym. Przypadnie do gustu wielbicielom raczej mniej słodkich ciast, chociaż bezowo- kisielową pianka przyjemnie dosładza owocowe doznania😊
Składniki na kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny w kostce
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
Rabarbar:
ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego
Rabarbar Kroimy w kostkę. ( grubą).
Pianka:
Bezowa pianka:
5 białek
szklanka cukru
2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe)
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy kisiele i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa nabierze koloru.
Dodatkowo:
cukier do posypania rabarbaru
cynamon ( szczypta)
Pieczenie:
1 część ciasta kruchego 
 
 +rabarbar
 
posypujemy cynamonem i cukrem
pianka
kruche 
 
Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. 
 
Smacznego!

1 komentarz: