Mleczna Kanapka na Słodki stół

Często dostaję od Was pytania, jakie ciasta najlepiej wykonać na przyjęcie weselne. Ach, opcji jest całe mnóstwo: ale musimy pamiętać o kilku podstawowych czynnikach: np. o jakiej porze roku je organizujemy, czy sala weselna jest klimatyzowana, jak będzie wyglądała dekoracja stołów i rozmieszczenie potraw…itp. Zawsze sugeruję ciasta, które „ wytrzymują” kilkugodzinne posiedzenia ( np. serniki, ciasta przekładane gotowaną masą, nie śmietaną( względy bezpieczeństwa) , ogólnie ciacha , które nie zmienią pięknego wyglądu ( pod wpływem temperatury) na nieprzyjemną w odbiorze wizualnym papkę.. Świetnym rozwiązaniem na weselach są też popularne ostatnio „Słodkie stoły” – w tym wypadku Słodkości i ciacha są odseparowane od reszty wytrawnych potraw i przekąsek. Nie wiem jak Wy- ale ja nie preferuję układania ciasta na paterach obok owoców na stołach głównych. Ach ale rozpisałam się , a właśnie chcę Wam polecić poręczne, eleganckie a przede wszystkim smaczne rozwiązanie : bankietówki  Mleczna Kanapka o smaku dokładnie takim jak popularna przekąska firmy Kinder. Zapraszam!
Składniki na ciasto:
6 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki przegotowanej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dolewamy olej,wodę i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części. 
Foremką wykrawamy kształty. 
Składniki na masę a’la mleczna kanapka:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty- do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy najpierw na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając do najwyższych. 
Dodatkowo: 
kolorowa posypka
polewa
WYKONANIE:
przygotowujemy formę do bankietówek, docinamy boczne tasiemki i układamy w formie
wkładamy 1 partię ciastek
 masa
2 partia ciastek
masa
3 partia ciastek***  + polewa 
***lub pominąć i posypać posypką – jak u mnie 2 wersje : z polewą i posypką ( w sumie 16 ciastek)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz