Często
dostaję od Was pytania, jakie ciasta najlepiej wykonać na przyjęcie weselne.
Ach, opcji jest całe mnóstwo: ale musimy pamiętać o kilku podstawowych
czynnikach: np. o jakiej porze roku je organizujemy, czy sala weselna jest
klimatyzowana, jak będzie wyglądała dekoracja stołów i rozmieszczenie potraw…itp.
Zawsze sugeruję ciasta, które „ wytrzymują” kilkugodzinne posiedzenia ( np.
serniki, ciasta przekładane gotowaną masą, nie śmietaną( względy
bezpieczeństwa) , ogólnie ciacha , które nie zmienią pięknego wyglądu ( pod
wpływem temperatury) na nieprzyjemną w odbiorze wizualnym papkę.. Świetnym
rozwiązaniem na weselach są też popularne ostatnio „Słodkie stoły” – w tym
wypadku Słodkości i ciacha są odseparowane od reszty wytrawnych potraw i
przekąsek. Nie wiem jak Wy- ale ja nie preferuję układania ciasta na paterach obok
owoców na stołach głównych. Ach ale rozpisałam się , a właśnie chcę Wam polecić
poręczne, eleganckie a przede wszystkim smaczne rozwiązanie : bankietówki Mleczna Kanapka o smaku dokładnie takim jak
popularna przekąska firmy Kinder. Zapraszam!
Składniki na
ciasto:
6 jaj
1 szklanka
cukru
1/2 szklanki
mąki pszennej
1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
3 łyżki
kakao
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
oleju
3 łyżki
przegotowanej wody
Białka
oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie
dolewamy olej,wodę i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy
do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy
na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Studzimy. Kroimy na dwie części.
Foremką wykrawamy kształty.
Składniki na
masę a’la mleczna kanapka:
1/2 szklanki
mleka
1 szklanka
cukru
cukier
waniliowy
2 szklanki
mleka w proszku
250 g masła
Mleko
gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty- do rozpuszczenia cukru.
Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch.
Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko
w proszku i miksujemy najpierw na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając do
najwyższych.
Dodatkowo:
kolorowa posypka
polewa
WYKONANIE:
przygotowujemy
formę do bankietówek, docinamy boczne tasiemki i układamy w formie
wkładamy 1
partię ciastek
masa
2 partia
ciastek
masa
3 partia
ciastek*** + polewa
***lub pominąć
i posypać posypką – jak u mnie 2 wersje : z polewą i posypką ( w sumie 16 ciastek)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz