Ślimaczki pikantne

Cześć Słodziaki! Dziś nie mam dla Was słodkości a pomysł na bardzo pikantne i sycące przekąski w formie ślimaczków z ciasta drożdżowego.  Jak ktoś lubi pizzę- będzie zadowolony. Tego typu przekąski idealnie sprawdzą się na imprezach, lub będą fajnym dodatkiem do kubka czerwonego barszczyku.  Dla odważnych proponuję pikantny sos sriracha a dla tych o łagodnieszym podniebieniu- ajwar.
Składniki na ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka
½ kostki świeżych drożdży
4 łyżek gęstej śmietany
łyżeczka soli
4 żółtka
Przygotowujemy zaczyn z drożdży wymieszanych ze szczyptą cukru, wodą i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie; wlewamy zaczyn, żółtka i  śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, wykładamy na stolnice podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. 
Składniki:
szynka
mozzarella
sos sriracha lub ajwar
papryka czerwona
pieczarki przesmażone z cebulką
rukola świeża
pomidor
ogórek korniszon
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czarnuszka
Smarujemy ostrym sosem sriracha ( lub ajwarem dla mniej odważnych : )) i wykładamy nasze składniki pokrojone w słupki. Mozzarellę ścieramy na tarce lub rwiemy na małe kawałki. Doprawiamy: solą , pieprzem, oregano, bazylią.
Zwijamy roladę ( spawem do dołu) i kroimy w dość grube plastry.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 minut w 175-180 stopniach ( z termoobiegiem).
Smacznego!

2 komentarze: