Ciasto z bezą orzechową

Jesień to orzechy i orzechowe wypieki. Aromatyczne, otulające ciepłym, słodkim zapachem. Nie byłabym sobą , gdybym w tym sezonie nie wykorzystała orzechów w połączeniu z kruchym ciastem. Tak powstał ten przekładaniec. Bardzo słodka beza orzechowa i słodki krem na bazie wielu żółtek przełamany kwaskową wiśnią… I jesienne dłuuugie wieczory już są do zniesienia ; )
Składniki na ciasto:
2 i pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
4 żółtka
słoik dobrego dżemu wiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części.
Dwie części ciasta wykładamy do dwóch jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26 cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy

Składniki na bezę orzechową:
1/3  ciasta kruchego
dżem wiśniowy 
4 białka
3/4 szklanki cukru
25 dag obranych orzechów włoskich
Ciasto wykładamy na brytfankę. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem wiśniowym.
Orzechy siekamy. Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy orzechy i mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. (bez termoobiegu) .Studzimy.

Składniki na krem:
4 żółtka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 ½  łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
25 dag masła
Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy,dolewając pół szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem . Po zagotowaniu  zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch,stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego z dżemem
½ kremu
blat ciasta kruchego z dżemem
½ kremu
upieczony blat kruchego z dżemem i bezą orzechową

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz