Za takie
oczy zielone niejeden Łasuch oddałby cały świaaaaatJ Pyszne i intrygujące połączenia czarno-białego ciasta
biszkoptowego , waniliowej masy i galaretki o smaku kiwi. Polewa deserowa dodaje przekładańcowi wyrafinowania
i pójście w stronę bardziej delektowania, niż zasłodzeniaJ Pomysł na sam biszkopt z tego łaciatego ciasta przekładanego serową masą, które robiłam wcześniej – również zachęcam. Tytułowy przekładaniec wykonałam w
blaszce 22 x 26 cm.
Składniki na ciasto
łaciate:
1. białe:
· 5 białek
· 150g cukru
· 40g mąki pszennej
· 120 g mąki ziemniaczanej
· 1
łyżka octu
· ½
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na
sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie
dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
2. ciemne:
· 5 jaj
· 150 g cukru
· 3/4 szklanki mąki pszennej
· 2
łyżki kakao
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na
sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy
żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i
kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA
ŁACIATEGO I PIECZENIE:
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta
ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie). Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy
45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy
na 3 równe blaty.
Składniki na masę:
3 żółtka
budyń waniliowy
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
200g masła
½ szklanki mleka
mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy.
Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z
masłem( stopniowo, po łyżce).
dodatkowo:
2 galaretki o smaku kiwi przyrządzone na
600 ml wody
polewa
okruchy waflowe do posypania
WYKONANIE:
blat ciasta
2/4 kremu
galaretka (musi być dobrze stężała!)+ ¼ kremu
blat ciasta + ¼ kremu
blat ciasta
polewa
okruszki waflowe
Smacznego!
jeszcze nie pieklam,bo to jest moje odkrycie samo patrzenie to rarytas,a co dopiero konsumowac.Upieke przy najblizszej okazji tzn urodzin mojej jedynej wnusi.Dziekuje za ten przepis
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ...upiekę na przyszły weekend. ....
OdpowiedzUsuńPiekłam jest świetne polecam ��
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto myślę że będzie pyszne
OdpowiedzUsuńWitaj, myślę że się nie zawiedziesz 👍😘
Usuńciacho superrrrrr
OdpowiedzUsuńTo super 😘👍
Usuńa ja piekłam i jest super polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie 💗 pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńWłaśnie czekam aż ciasto wystygnie i galaretka sie ściągnie.Myśle ze bedzie pyszne.
OdpowiedzUsuńSmacznego❤️ daj proszę znać jak wyszło i czy Ci smakuje, pozdrawiam Mariola
UsuńJa go odkryłam dzisiaj i naprwno upiekę w tym tygodniu bo przyjeżdża siostra z Czech
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i naprwno też jest pyszny
OdpowiedzUsuńPodobny przepis do ciasta Oczy carycy
OdpowiedzUsuń