Ciasto Oczy zielone

Za takie oczy zielone niejeden Łasuch oddałby cały świaaaaatJ Pyszne i intrygujące połączenia czarno-białego ciasta biszkoptowego , waniliowej masy i galaretki o smaku kiwi.  Polewa deserowa dodaje przekładańcowi wyrafinowania i pójście w stronę bardziej delektowania, niż zasłodzeniaJ Pomysł na sam biszkopt z tego łaciatego  ciasta przekładanego serową masą, które robiłam wcześniej – również zachęcam. Tytułowy przekładaniec wykonałam w blaszce 22 x 26 cm.
Składniki na ciasto łaciate:
1.      białe:
·         5 białek
·         150g cukru
·         40g mąki pszennej
·         120 g mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka octu
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
2.      ciemne:
·         5 jaj
·         150 g cukru
·         3/4 szklanki mąki pszennej
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA ŁACIATEGO I PIECZENIE:
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie). Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 
Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę:
3 żółtka
budyń waniliowy
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
200g masła
½ szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( stopniowo, po łyżce).
dodatkowo:
2 galaretki o smaku kiwi przyrządzone na 600 ml wody
polewa
okruchy waflowe do posypania
WYKONANIE:
blat ciasta
2/4 kremu
galaretka (musi być dobrze stężała!)+ ¼ kremu
blat ciasta + ¼ kremu
blat ciasta
polewa
okruszki waflowe
Smacznego!

3 komentarze:

  1. jeszcze nie pieklam,bo to jest moje odkrycie samo patrzenie to rarytas,a co dopiero konsumowac.Upieke przy najblizszej okazji tzn urodzin mojej jedynej wnusi.Dziekuje za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie ...upiekę na przyszły weekend. ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam jest świetne polecam ��

    OdpowiedzUsuń