Zwyczajna Drożdżówka z dżemem

 
Nie zawsze przychodzi ochota na wyrafinowane i wymyślne „ COŚ słodkiego”. Chwilami człowiek ma ochotę na proste ciasto, czasem nawet nie na ciasto , a na błogi jego aromat unoszący się przy pieczeniu po całym mieszkaniu…  Kojący zapach, który świadczy o tym, że „dom żyje”, że tu się gotuje, tu się piecze i tu jest gościnnie, stąd nie wyjdziesz głodny : ) Proste ciasta przynoszą wiele radości przy pieczeniu a i dają pewność powodzenia . Ta drożdżówka jak szybko się pojawiła – tak szybko zniknęła. Domownicy zanęceni zapachem schodzili się do kuchni jak zahipnotyzowani : ) Ciepłego Świętowania 11 Listopada Kochani!
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
3 jaja
½  szklanki ciepłego mleka
½  szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego prawdziwego masła
szczypta soli
+ 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania

Dodatkowo:
słoik gęstego dżemu
cukier puder do oprószenia po wierzchu

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce).Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)
Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. 
Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Rozwałkowujemy w koło. Smarujemy dżemem i zawijamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową ; ). Wierzch drożdżówki smarujemy rozpuszczonym masłem. 
Pieczemy ok 40 – 50 minut w temp. 170 stopni ( u mnie z termoobiegiem).
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 
M. 

2 komentarze:

  1. drożdżowe uwielbiam w każdej postaci, musze i takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Serdecznie zapraszam do rejestracji na www.katalogsmakow.pl celem promocji bloga :)

    OdpowiedzUsuń