Tort dla Kawosza

Bycie kawoszem zobowiązuje. Nie mniej jednak niż przygotowanie tortu dla kawosza. A ten nie zadowoli się jakimś jej byle substytutem, nawet w wypieku. Kawosz chce w torcie PRAWDZIWEJ kawy. Wyzwanie podjęte, misja zakończona sukcesem. Ten słodki jegomość to połączenie waniliowego biszkoptu, nasączonego dobrą wódką o smaku espresso, kawowy krem , nawiązanie do tortu Sachera : dżem morelowy i warstwa deserowej czekolady. Nie zaśniecie po takim torcie  ; )
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maki pszennej tortowej
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy( samo dno wykładamy papierem- boki suche!) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
Nasączenie:
½ szklanki wódki espresso + 1/3 szklanki przegotowanej wody
Krem kawowy:
2 budynie czekoladowe
¾ szklanki cukru
2 szklanki mleka
4 łyżki kawy sypanej zaparzonej w 1/3 szklanki gorącej wody ( po zaparzeniu wyrzucamy fusy- zostawiamy sam napar do ostudzenia)
2 łyżki kakao
300 g masła
Budynie gotujemy na mleku z cukrem( będzie bardzo gęsty). Odstawiamy do ostudzenia.
Kakao mieszamy z ostudzoną kawą na konsystencję gęstej papki..
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy budyn i „kawowe kakao”.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
słoik dżemu morelowego
½ tabliczki deserowej czekolady
wiórki waflowe do przyozdobienia boków
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
 nasączenie + 4 łyżki dżemu
1/3 kremu
blat biszkoptowy+ nasączenie + 4 łyżki dżemu
1/3 kremu
blat biszkoptowy+ nasączenie + 4 łyżki dżemu
1/3 kremu

wiórki czekolady deserowej + boki: wiórki waflowe 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz