Bycie
kawoszem zobowiązuje. Nie mniej jednak niż przygotowanie tortu dla kawosza. A
ten nie zadowoli się jakimś jej byle substytutem, nawet w wypieku. Kawosz chce
w torcie PRAWDZIWEJ kawy. Wyzwanie podjęte, misja zakończona sukcesem. Ten
słodki jegomość to połączenie waniliowego biszkoptu, nasączonego dobrą wódką o
smaku espresso, kawowy krem , nawiązanie do tortu Sachera : dżem morelowy i warstwa deserowej czekolady. Nie zaśniecie po
takim torcie ; )
Składniki na
biszkopt:
6 jaj
1 szklanka
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 szklanka
maki pszennej tortowej
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca
beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie
wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do tortownicy( samo dno wykładamy papierem-
boki suche!) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3
blaty.
Nasączenie:
½ szklanki
wódki espresso + 1/3 szklanki przegotowanej wody
Krem kawowy:
2 budynie czekoladowe
¾ szklanki
cukru
2 szklanki
mleka
4 łyżki kawy
sypanej zaparzonej w 1/3 szklanki gorącej
wody ( po zaparzeniu wyrzucamy fusy-
zostawiamy sam napar do ostudzenia)
2 łyżki
kakao
300 g masła
Budynie gotujemy na mleku z cukrem( będzie
bardzo gęsty). Odstawiamy do ostudzenia.
Kakao
mieszamy z ostudzoną kawą na konsystencję gęstej papki..
Masło
miksujemy na puch, stopniowo dodajemy budyn i „kawowe kakao”.
Miksujemy do
uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
słoik dżemu
morelowego
½ tabliczki
deserowej czekolady
wiórki
waflowe do przyozdobienia boków
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy
nasączenie + 4 łyżki dżemu
1/3 kremu
blat
biszkoptowy+ nasączenie + 4 łyżki dżemu
1/3 kremu
blat
biszkoptowy+ nasączenie + 4 łyżki dżemu
1/3 kremu
wiórki
czekolady deserowej + boki: wiórki waflowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz