Ciasto Architekta

Dziś przepis na przekładaniec godny Świąt Bożego Narodzenia:) To jedno z ciast, które wydaje się bardzo pracochłonne i czasochłonne( i trochę takie jest, ale znam bardziej wymagające:)). Warto je wypróbować właśnie na Święta- pomyślcie jaki efekt zrobi na Waszych gościach taki piętrowiec.. Ale przejdźmy do sedna: przekładaniec jest bardzo delikatny w smaku i nie „zamula” mimo trzech rodzajów mas( jedna z nich na bazie serków waniliowych i orzeźwiające brzoskwinie skutecznie tłumią ten efekt, ba, nie dają mu dojść do głosu nawet:)) Moje pierwsze skojarzenie smakowe po spróbowaniu: lody owocowo- waniliowo-czekoladowe. W oryginale do ciasta dodaje się pokrojone banany( które jednak mają tendencje do ciemnienia po jakimś czasie), zdecydowałam się więc na brzoskwinie z puszki.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 25x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kieliszkiem wycinamy kółeczka( zostawiamy jeJ).
Masa kakaowa:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka kakao
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem, dodając łyżkę kakao.
Masa serkowa- truskawkowa:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Masa waniliowa:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
6 łyżek cukru
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki (pokrojone)
polewa
WYKONANIE:
biszkopt jasny
 
masa kakaowa
 
biszkopt ciemny z otworami
 
brzoskwinie
 
masa serkowa- truskawkowa
 
kuleczki z ciasta biszkoptowego ciemnego (wciskamy w masę serkową)
masa waniliowa
 
Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Smacznego!
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

18 komentarzy:

  1. Mariolu, świetny z Ciebie nie tylko cukiernik, ale i architekt, mistrzowsko pyszna konstrukcja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Szkoda, że takie pracochłonne :) Ale warte poświęconego mu czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, super ciasto, też robiłam je kilka razy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto a jaka ciekawa nazwa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, cudowne i godne królewskich stołów :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam, smakowicie wygląda, ciekawe czy moje też takie wyjdzie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu rewelacja! Wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę na święta robić w/g Twojego przepisu - ciasto na stół świąteczny.
    pozdrawiam, pa

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę roboty przy nim miałaś, ale za to jaki świetny efekt! Podoba mi się.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto ,bardzo efektowne ,warte uwagi
    Jest pracochłonne ale jaki smaczny efekt ...
    Zastanawiałam się co upiec na święta i znalazłam przepis ,na pewno skorzystam ...
    Bardzo ciekawy blog ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto i jak zwykle na bogato, takie lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  12. A mogę wiedzieć jakie są wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha standard- 25x36 cm, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  13. BĘDE TO CIASTO PIEKŁA NA ŚWIĘTA, GODNE UWAGI

    OdpowiedzUsuń