Dziś przepis na przekładaniec godny Świąt Bożego Narodzenia:) To jedno z ciast, które wydaje się bardzo pracochłonne i czasochłonne( i trochę takie jest, ale znam bardziej wymagające:)). Warto je wypróbować właśnie na Święta- pomyślcie jaki efekt zrobi na Waszych gościach taki piętrowiec.. Ale przejdźmy do sedna: przekładaniec jest bardzo delikatny w smaku i nie „zamula” mimo trzech rodzajów mas( jedna z nich na bazie serków waniliowych i orzeźwiające brzoskwinie skutecznie tłumią ten efekt, ba, nie dają mu dojść do głosu nawet:)) Moje pierwsze skojarzenie smakowe po spróbowaniu: lody owocowo- waniliowo-czekoladowe. W oryginale do ciasta dodaje się pokrojone banany( które jednak mają tendencje do ciemnienia po jakimś czasie), zdecydowałam się więc na brzoskwinie z puszki.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 25x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kieliszkiem wycinamy kółeczka( zostawiamy jeJ).
Masa kakaowa:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka kakao
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem, dodając łyżkę kakao.
Masa serkowa- truskawkowa:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Masa waniliowa:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
6 łyżek cukru
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem
Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki (pokrojone)
polewa
WYKONANIE:
biszkopt jasny
masa kakaowa
biszkopt ciemny z otworami
brzoskwinie
masa serkowa- truskawkowa
kuleczki z ciasta biszkoptowego ciemnego (wciskamy w masę serkową)
masa waniliowa
Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Smacznego!
Mariolu, świetny z Ciebie nie tylko cukiernik, ale i architekt, mistrzowsko pyszna konstrukcja :)
OdpowiedzUsuńJej, dzięki, ale do cukiernika to mi daleko jeszcze:))
UsuńPiękne! Szkoda, że takie pracochłonne :) Ale warte poświęconego mu czasu :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, super ciasto, też robiłam je kilka razy:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto a jaka ciekawa nazwa.
OdpowiedzUsuńPiękne, cudowne i godne królewskich stołów :)))
OdpowiedzUsuńMniam mniam, smakowicie wygląda, ciekawe czy moje też takie wyjdzie, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńBędę na święta robić w/g Twojego przepisu - ciasto na stół świąteczny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, pa
Bardzo się cieszę:)Pozdrawiam:)
UsuńTrochę roboty przy nim miałaś, ale za to jaki świetny efekt! Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Wspaniałe ciasto ,bardzo efektowne ,warte uwagi
OdpowiedzUsuńJest pracochłonne ale jaki smaczny efekt ...
Zastanawiałam się co upiec na święta i znalazłam przepis ,na pewno skorzystam ...
Bardzo ciekawy blog ...
Dziękuję za tak miłe słowa:)
UsuńCudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i jak zwykle na bogato, takie lubię :D
OdpowiedzUsuńA mogę wiedzieć jakie są wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńBlacha standard- 25x36 cm, pozdrawiam, Mariola
UsuńBĘDE TO CIASTO PIEKŁA NA ŚWIĘTA, GODNE UWAGI
OdpowiedzUsuń