Ciasto Słodka Teściowa

Ten przekładaniec to połączenie niebiańskiego smaku sernika na zimno( masa) oraz dwóch rodzajów ciasta: biszkoptu kakaowego oraz słodziutkiego ciasta makowo- kokosowego. Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto o nazwie „Cycki murzynki”(klik): nieco podobny wygląd, no i ciasto makowo-kokosowe, ale powiem Wam, że ten przekładany masą a’la sernik na zimno o wiele bardziej przypadł mi do gustu.. Ten „ukryty” pomiędzy blatami ciasta sernik, zatopione w masie bakalie i orzeźwiająca galaretka( radzę użyć cytrynowej lub pomarańczowej- orzeźwienie gwarantowane) sprawiają, że chce się więcej i więcej…:)
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto makowo- kokosowe:
5 białek
½ szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych
½ szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.

Składniki na masę:
5 żółtek
pół szklanki śmietany 18 % tłuszczu
cukier waniliowy
6-8 łyżek cukru pudru
1 l mleka
250 g masła roślinnego
ok. 100 g bakalii
Mleko i cukier waniliowy zagotowujemy. Żółtka mieszamy dokładnie ze śmietaną
i wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy ciągle mieszając, aż serek zacznie się obwarzać.
Odstawiamy na 30 minut do chłodu. Zbieramy powstały ser łyżką cedzakową.
Masło ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serka i bakalie.
Miksujemy do wykończenia składników.

Dodatki:
2-3 galaretki
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
garść rodzynek
WYKONANIE:
blat biszkoptu kakaowego
 
1/3 masy
 
blat ciasta makowo- kokosowego
 
1/3 masy
 
blat biszkoptu kakaowego 
 1/3 masy
biszkopty+ na każdym rodzynka
 
galaretka

Smacznego!
Świąteczne słodkości!

12 komentarzy:

  1. Świetne ciasto no i ta nazwa :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A u Ciebie znów pyszności ,przepis bardzo ciekawy ...nie, znam takiego ciasta ale jest dla mnie idealne. Bardzo lubię słodycze ,ciasta przede wszystkim tam gdzie w składnikach jest kokos ,ser ,mak to już niebo dla podniebienia nie mogę im się oprzeć .Pięknie się prezentuje....






    OdpowiedzUsuń
  3. ta mieszanka maku i kokosa obłędna :)

    no i nazwa intrygujaca :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekkie biszkoptowe ciasto z bardzo ciekawym kremem... i śmieszną nazwą :P

    OdpowiedzUsuń
  5. I znów świetne efektowne ciacho, a ja kawę zagryzam sucharkami. To jest niesprawiedliwe :(( :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ale efektowne ciasto...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna nazwa! Całe ciasto prezentuje się doskonale, potrafisz zachwycić swoimi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie!! fajnie opisane i sfotografowane krok po kroku

    OdpowiedzUsuń
  9. Mariolu, znowu kusisz swoimi wypiekami... A masa- rewelacja. Ps. Czy wiesz już jakie ciasta będziesz robić na święta?

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być słodziutka ta teściowa ;)

    OdpowiedzUsuń