Ten przekładaniec to połączenie niebiańskiego smaku sernika na zimno( masa) oraz dwóch rodzajów ciasta: biszkoptu kakaowego oraz słodziutkiego ciasta makowo- kokosowego. Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto o nazwie „Cycki murzynki”(klik): nieco podobny wygląd, no i ciasto makowo-kokosowe, ale powiem Wam, że ten przekładany masą a’la sernik na zimno o wiele bardziej przypadł mi do gustu.. Ten „ukryty” pomiędzy blatami ciasta sernik, zatopione w masie bakalie i orzeźwiająca galaretka( radzę użyć cytrynowej lub pomarańczowej- orzeźwienie gwarantowane) sprawiają, że chce się więcej i więcej…:)
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto makowo- kokosowe:
5 białek
½ szklanki cukru
100 g wiórek kokosowych
½ szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
5 żółtek
pół szklanki śmietany 18 % tłuszczu
cukier waniliowy
6-8 łyżek cukru pudru
1 l mleka
250 g masła roślinnego
ok. 100 g bakalii
Mleko i cukier waniliowy zagotowujemy. Żółtka mieszamy dokładnie ze śmietaną
i wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy ciągle mieszając, aż serek zacznie się obwarzać.
Odstawiamy na 30 minut do chłodu. Zbieramy powstały ser łyżką cedzakową.
Masło ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serka i bakalie.
Miksujemy do wykończenia składników.
Dodatki:
2-3 galaretki
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
garść rodzynek
WYKONANIE:
blat biszkoptu kakaowego
1/3 masy
blat ciasta makowo- kokosowego
1/3 masy
blat biszkoptu kakaowego
1/3 masy
biszkopty+ na każdym rodzynka
galaretka
Smacznego!
Świetne ciasto no i ta nazwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
A u Ciebie znów pyszności ,przepis bardzo ciekawy ...nie, znam takiego ciasta ale jest dla mnie idealne. Bardzo lubię słodycze ,ciasta przede wszystkim tam gdzie w składnikach jest kokos ,ser ,mak to już niebo dla podniebienia nie mogę im się oprzeć .Pięknie się prezentuje....
OdpowiedzUsuńta mieszanka maku i kokosa obłędna :)
OdpowiedzUsuńno i nazwa intrygujaca :P
Lekkie biszkoptowe ciasto z bardzo ciekawym kremem... i śmieszną nazwą :P
OdpowiedzUsuńIntrygująca nazwa! :D
OdpowiedzUsuńI znów świetne efektowne ciacho, a ja kawę zagryzam sucharkami. To jest niesprawiedliwe :(( :)))
OdpowiedzUsuńWow, ale efektowne ciasto...:)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa! Całe ciasto prezentuje się doskonale, potrafisz zachwycić swoimi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!! fajnie opisane i sfotografowane krok po kroku
OdpowiedzUsuńMariolu, znowu kusisz swoimi wypiekami... A masa- rewelacja. Ps. Czy wiesz już jakie ciasta będziesz robić na święta?
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa i pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńMusi być słodziutka ta teściowa ;)
OdpowiedzUsuńZemsta Teściowej też jest super
OdpowiedzUsuńTo prawda🙂 oczywiście tylko w formie ciasta😁pozdrawiam, Mariola
UsuńCiasto ciekawe i zapewne pyszne ale bardzo pracochłonne.
OdpowiedzUsuńWitaj, smak wynagrodzi całą pracę ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńPiękne wypieki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńJest pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
Usuń♥️
OdpowiedzUsuń