Ciasto Velvet


Przepis na nie dostałam kilka dni temu od cioci, a że w domu nie było akurat ciasta- zabrałam się do niego w mig:) W oryginale nazywa się „Red Velvet Cake”, ja natomiast pominęłam przymiotnik „czerwony”, bo niestety mój barwnik spożywczy nie nadał velvetowi  upragnionej ognistej barwy:) Do masy zamiast serków typu filadelfia użyłam mascarpone, oraz zamiast maślanki do ciasta użyłam mieszanki śmietany 18% i mleka. W ogóle dość obficie je zmodyfikowałam:) Velvet jest wilgotny, ale nie zapychający, trochę jak babka piaskowa z nutą czekolady. Masa jest dla mnie hitem- trochę ryzykowałam z tym mascarpone, ( Phiiladelphia jest dość trudno dostępna),ale opłaciło się: jest słodka, lekko sernikowa w smaku:) Ciasto wymaga dość mało pracy, a z odpowiednio mocnym barwnikiem efekt będzie znakomity.
Składniki na ciasto:
suche:
1 ¼  szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 ½ szklanki mąki pszennej
mokre:
2 jaja
10 ml mocnego barwnika spożywczego w żelu( jak widzicie u mnie za słabyJ)
1 ¼ szklanki oleju
1 szklanka maślanki ( u mnie ¾ szklanki śmietany 18% tłuszczu z ¼ szklanki mleka)
soda:
1 łyżka (płaska sody) wymieszana z 2 łyżkami octu (mieszaninę wykonujemy przed samym mieszaniem wszystkich składników)

Składniki suche: mąkę, cukier, kakao i sól mieszamy w jednej misce. Składniki mokre: jaja,barwnik, maślankę, olej roztrzepujemy w drugiej misce.
Do składników mokrych dodajemy suche oraz sodę wymieszaną z octem( soda zacznie się mocno pienić).
Dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50-60 minut w temp 180 stopni.
 Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty. Jeden z nich( najlepiej górny, bo jest bardziej przypieczony) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Składniki na masę:
200 g masła roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
600 g serka mascarpone (schłodzonego)
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mascarpone, mieszając drewnianą łyżką do wykończenia serka. (uwaga- nie miksujemy). Masa będzie dość gęsta.
 WYKONANIE:
blat ciasta red velvet
 
masa mascarpone
 
starty na tarce blat ciasta red velvet
 
dekoracja ( perełki cukiernicze)
 
„kratka” z polewy
 
Ciasto schładzamy w lodówce min. 2 godziny.
Smacznego!

Komentarze

  1. Jakie piękne! I ta masa z mascarpone, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz co Mariola? Muszę u Ciebie poszukać inspiracji na święta. Mam zamówienie na karpatkę osobiście dla siebie muszę mieć makowiec i co jeszcze??? Mam nadzieję że coś wygrzebię :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo jak pysznie zmodyfikowałaś to ciasto, jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak WZ, smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis , ciasto bardzo udane... jestem zachwycona zapowiada się bardzo smacznie co wynika z składników ,musi smakować wybornie. Zamierzam upiec to ciasto tylko mam pytanie? .Ile trzeba dodać cukru pudru do masy ?
    Szczerze powiem że wszystkie Twoje ciasta są wspaniałe bardzo starannie wykonane i bardzo a bardzo efektownie się , prezentują ...nic dodać ani też ująć ..
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Serdeczne za tak miłe słowa Ewo:) Do masy z mascarpone dodałam 1 i 1/4 szklanki pudru- trochę nieprzejrzyście napisałam- można wywnioskować że 11:))) Zaraz poprawię:) Pozdrawiam Cię serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz