Ciasto z makiem i truskawkową pianką


 To przepis na jedno z tych „ekonomicznych” ciast, w których wykorzystujemy wszystkie składniki -nic się nie zmarnuje:) Bo choć do ciasta makowego potrzebujemy dość dużo samych białek, to do podstawowego ciasta wykorzystujemy pozostałe żółtka- smaczna oszczędność:) A smaczny jest i sam przekładaniec: połączenie makowego biszkoptu(słodziutki) z delikatną jak truskawkowy sorbet pianką musiało być trafione. Zero masła w kremie, zero masła w cieście: można więc rzec: lekkie ciasto:) Przypomniało mi, jak pyszny jest mak- nie tylko w makowcu. To propozycja dla tych, którzy nie przepadają za  jego obróbką (sparzaniem ,mieleniem) za to lubią jego oryginalny, świąteczny smak…
Składniki na ciasto podstawowe:
2 jaja
8 żółtek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dwa białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy po 1 łyżce cukru, aż do uzyskania gładkiej bezy. Dodajemy 10 żółtek i mieszamy. 
Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy i pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni.
Studzimy.
 Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki  na biszkopt makowy:
8 białek
szklanka cukru
szklanka mąki
5-6 łyżek maku sypkiego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mak. 
Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35- 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na truskawkową piankę:
750 ml kremówki 30 % tłuszczu
2 i ½ opakowania truskawkowej galaretki
szklanka gorącej wody( do rozpuszczenia galaretek)
Galaretki rozrabiamy i odstawiamy do „półstężenia”. Śmietanę ubijamy na sztywno .Dodajemy strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. (masę radzę wykonać, gdy przygotowaliśmy już wszystkie blaty ciasta, ponieważ masa szybko tężeje).
Dodatkowo:
polewa (przepis tutaj)
WYKONANIE:
blat ciasta podstawowego
½ pianki
biszkopt makowy
½ pianki
blat ciasta podstawowego
polewa
Ciasto wykonane jest w standardowej blaszce do pieczenia 25x 36 cm.
Dwójkę z nich już znacie a nr.3 już niebawemJ
Smacznego!
Świąteczne słodkości!
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Komentarze

  1. Kolejne cudeńko :) mniaaaaammmm!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie pomyślała że połączenie maku i truskawek zaowocuje:) takim świetnym ciatsem

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny wspaniały przekładaniec w Twojej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz