2014-12-28

Ciasto Czarno Białe

Jak tam Kochani po Swiętach? Było słodko i smacznie?:) Dziś proponuję Wam ciasto, które robiłam chyba jeszcze w październiku.. Zdjęcia zgrałam dopiero teraz i pomyślałam sobie, że tak na poświąteczny początek będzie w sam raz:) Pamiętam,że zrobiłam je dość szybko , bo było zapotrzebowanie na ciasto, a mnie pozostał kakaowy biszkopt od innego przekładańca, więc wymyśliłam coś a ' la szachownica.Chciałam osiągnąć też w miarę ciekawy wygląd:) Ten wypiek to czekoladowo- mleczna gra smaków. Nowością był dla mnie krem na bazie śmietany i budyniu i okazał się strzałem w 10- dobrze "skleja" ciasto i tężeje na dość sztywną masę."Czarno-Białe" po schłodzeniu smakuje jak delikatny waniliowy serniczek w czekoladowej oprawie..Takie szybkie ciasto do kawy:)
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.Kroimy na dwa blaty: grubszy i cieńszy.

Grubszy  z blatów kroimy w paski( w szerokość)
 Składniki na krem:
2 szklanki mleka
budyń waniliowy
2 szklanki kremówki 30 % tłuszczu
6 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
Z mleka gotujemy budyń. Do gorącego dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietanę miksujemy z pudrem. Dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy dokładnie. Łączymy obie masy: do śmietany ,miksując, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.
Nie obawiajcie się jeśli masa będzie rzadka- i tak stężeje po schłodzeniu:)

Dodatkowo:
mała paczka herbatników kakaowych
WYKONANIE:
blat ciasta( cienki) + ¾ kremu.
połowa pasków z grubszego blatu(dociskamy)
cieniutka warstwa kremu( rozciągamy po paskach)
połowa pasków z grubszego blatu (wkładamy w luki między poprzednimi paskami)
cieniutka warstwa kremu( rozciągamy po paskach)
pokruszone herbatniki kakaowe
 
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do czasu stężenia kremu. Aby uzyskać taki efekt jak na zdjęciach ciasto kroimy w długość:)
Smacznego!

7 komentarzy :

  1. Podoba mi się to ciasto. Muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola ciacho.....znakomite, wygląda bardzo zachęcająco, nie wątpię w jego smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mnie ciekawi ta masa na bazie śmietany i budyniu, a ciacho rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto nie tylko wygląda pięknie, ale i smakować musi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda ta szachownica :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda apetycznie, zjadłabym choćby kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ciacho, taka trochę szachownica :) super masz pomysły :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl