Ciasto Ambasador

Jak wiele z moich ciast ostatnio powstał spontanicznie: wykonałam ciasto bazowe i myślałam co by tu wykombinować;) Tak powstał moja wersja przepisu na popularny wśród  miłośników ciach wypiek. A Ambasador to baaardzo mocno nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliamii czekoladą. „Pomarańczą na torcie” (że tak to ujmę;)) są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. 
Kroimy na dwa równe blaty.
 Składniki na krem podstawowy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
4-5 kropel olejku waniliowego
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Dzielimy na dwie równe części.
Krem I:
½ kremu podstawowego+
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
25g sparzonych rodzynek
25 g skórki pomarańczowej kandyzowanej lub suszonej
50 g drobno posiekanej czekolady deserowej
Bakalie dodajemy stopniowo  do I części kremu, delikatnie mieszając.
Krem II:
½ kremu podstawowego+
łyżka kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 50 ml rumu
Kawę rozpuszczoną w rumie dodajemy stopniowo do II części kremu, delikatnie mieszając.
Nasączenie:
100 ml wódki + 100 ml przegotowanej wody+ sok z cytryny+ 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 pomarańcza
1 galaretka o smaku pomarańczowym rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ ½ nasączenia
 
krem I
 
blat biszkoptowy+ ½ nasączenia
krem II
 
pomarańcze pokrojone w cienkie plastry
 
zalewamy tężejącą galaretką
 
Schładzamy w lodówce ok 5-6 godzin
Smacznego!

1 komentarz: