Hej, hej! Mam nadzieję , ze niektórzy z Was są jeszcze w posiadaniu truskawek, bo przychodzę z truskawkowymi drożdżówkami. Ciasto wg. mnie z najlepszego przepisu ( od Agi- klik) do tego typu wypieków. A same drożdżówki po posypaniu cukrem pudrem są osłodą dla podniebienia ( ale nie zmulenia- bowiem nie są przesłodzone- co świeże owoce to nie dżem 😊)
SKŁADNIKI:Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 16 części.
Dodatkowo:ok. 300 g świeżych twardszych truskawek lub ewentualnie śliwek
kilka łyżek cukru do smaku
Kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
szczypta cukru waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy w palcach na „piasek”.
WYKONANIE:
placuszek ciasta drożdżowego +kilka owoców + szczypta cukru
dokładnie i delikatnie zlepiamy
wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu
smarujemy jajem i posypujemy kruszonką
Pieczemy 35- 40 minut w temp 175 stopni.
Uwaga może wypłynąć trochę soku z truskawek, ale nie martwcie się- nie ma mowy o zakalcu😊
Domowe najlepsze☺
OdpowiedzUsuń