No cześć
Wam! Kolejny wytrawny wypiek przed Wami. Inspiracją były paluchy czosnkowe i
ochota na pieczywo w wersji doprawionej, o wyrazistym smaku. Podobne buły można
kupić w wielu dyskontach czy supermarketach—jednak wersje sklepowe to pieczywo
głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza
forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak
można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą.
Składniki
na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3 szklanki
mąki pszennej
30 g
świeżych drożdży
1/4 szklanki
letniego mleka
1 łyżeczka
cukru
Pozostałe
składniki:
2 jaja
1/2 szklanki
ciepłego mleka
1 łyżka soli
125 g
rozpuszczonego masła
Mąkę
przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z mlekiem i wlewamy do
mąki. Mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut(
odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy
roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5
minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone
masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple
miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na
stolnicę posypaną mąką.
Dodatkowo:
5-6 ząbków
czosnku świeżego ( przeciśniętego przez praskę)
6 łyżek
prawdziwego masła
sól, pieprz
do smaku
2 żółtka jaj
zioła
prowansalskie
Czosnek i masło doprawiamy przyprawami ucierając- na gładko.
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na 6 – 8 równych części. Formujemy podłużne bułki. Każdą nacinamy jak na zdjęciu:
Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową.
Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi
Pieczemy 35 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz