Paluchy z masłem czosnkowym

No cześć Wam! Kolejny wytrawny wypiek przed Wami. Inspiracją były paluchy czosnkowe i ochota na pieczywo w wersji doprawionej, o wyrazistym smaku. Podobne buły można kupić w wielu dyskontach czy supermarketach—jednak wersje sklepowe to pieczywo głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą.
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka soli
125 g rozpuszczonego masła
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
 Dodatkowo:
5-6 ząbków czosnku świeżego ( przeciśniętego przez praskę)
6 łyżek prawdziwego masła
sól, pieprz do smaku
2 żółtka jaj
zioła prowansalskie

Czosnek i masło doprawiamy przyprawami ucierając- na gładko.
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na 6 – 8 równych części. Formujemy podłużne bułki. Każdą nacinamy jak na zdjęciu:
 
Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową.
 
Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi
 
Pieczemy 35 minut w temperaturze ok. 180 stopni. 
 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz