No kiedy się skończy ta barowa pogoda? Kolejne słodkie co nieco na poprawę humoru- tym razem torcik.. Słodki , ale nie przesłodzony, chrupki – dzięki swojej macowej strukturze I inny wizualnie- nieregularny kształt. Taki tort bez tradycyjnego biszkoptu sprawdzi się wspaniale, jeśli chcecie postawić na oryginalność i lubicie sobie pochrupać- także z kremem 😊
Składniki na mace
500g mąki pszennej
płaska łyżeczka sody
pół kostki masła
1/2 szklanki śmietany 18%
4 czubate łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 jajko
1 żółtko
wykonanie i pieczenie mac:
Margarynę , puder i cukier waniliowy ucieramy z jajami. Następnie dodajemy 3/4 śmietany i ucieramy. Resztę śmietany mieszamy z sodą i wlewamy do masy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy.
Każdy placek pieczemy po 8 minut w temp 190 stopni.
Po upieczeniu każdy placek przyciskamy następnym i następnie talerzem- to zapobiegnie wywijaniu się mac.
Składniki na krem czekoladowy:
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao + kieliszek rumu =mieszamy na „papkę”
2 łyżki margaryny
200 ml mleka
200 g masła
Cukier z mlekiem i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak kajmak). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę mleczną i masę kakaową z rumem. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowo:
siekane orzechy włoskie i migdały do posypania po wierzchu
Wykonanie tortu:
mace smarujemy kremem i przyciskamy kolejną.
wierzch to warstwa kremu i orzechy z migdałami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz