Hej Kochani! Sezon
śliwkowy zaczął się z przytupem, owoców jest mnóstwo- i w tym roku w naprawdę
korzystnych cenach! Warto skorzystać, tym bardziej , że śliwki dobrze
sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy
nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre ,
jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony
poziom cukru- bo w samym cieście nie ma go wcale- słodkość regulujemy słodząc
owoce :)
Składniki
na ciasto:250 g margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany 18 %
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Nadzienie:
ok 700 g śliwek ( twardszych)
ok. pół szklanki cukru
cynamon
2 żółtka
WYKONANIE:
Ciasto rozwałkowujemy cienko ( grubość ok. 0,5 cm). Ostrym nożem tniemy ciasto w prostokąty.
Na każdy kładziemy połówki śliwek . Posypujemy cukrem i cynamonem. Zlepiamy brzegi.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz