Poduchy ze śliwką

Hej Kochani! Sezon śliwkowy zaczął się z przytupem, owoców jest mnóstwo- i w tym roku w naprawdę korzystnych cenach! Warto skorzystać, tym bardziej , że śliwki dobrze sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre , jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony poziom cukru- bo w samym cieście nie ma go wcale- słodkość regulujemy słodząc owoce :)
Składniki na ciasto:
250 g margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany 18 %
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Nadzienie:
ok 700 g śliwek ( twardszych)
ok. pół szklanki cukru 
cynamon
2 żółtka 
WYKONANIE:
Ciasto rozwałkowujemy cienko ( grubość ok. 0,5 cm). Ostrym nożem tniemy ciasto w prostokąty.
 
  Na każdy kładziemy połówki śliwek . Posypujemy cukrem i cynamonem. Zlepiamy brzegi. 
 
 Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. 

Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. 
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz