Ciasto Sama słodycz



Jak wiecie , co roku na Wielkanoc, mazurek to u mnie pozycja obowiązkowa i plasuje się zaraz za serniczkiem😊 Za każdym razem jednak, mazurkiem zostaje ciacho z innego niż poprzedni przepis. No cóż- nie lubimy stałości😊  Tym razem zdecydowałam się na upieczenie kruchego ciacha z prawdziwym, domowym masłem, przełożone mlecznym, „karpatkowym” kremem i domowym kajmakiem. Przełamanie smaku to dżem porzeczkowy. Bakalie dopełniły wielkanocnej dekoracji, ale równie dobrze ciacho można przyozdobić małymi kleksami polewy czekoladowej- wtedy smakuje bardziej jak Twix😊
Składniki na ciasto kruche :
1/2  kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag domowego masła
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem porzeczkowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części i wykładamy do blach 25 x 36 cm. Jedną smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 35 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem.
Krem tradycyjny:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
200 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Miksujemy z masłem
Składniki na kajmak :
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
Dodatkowo:
bakalie do przybrania ciasta lub polewa

WYKONANIE
ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
krem mleczny
 
ciasto kruche kajmak
  
 
bakalie lub polewa czekoladowa
 
 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dlaczego zawsze jest tyle masla w kazdym przepisie? Czy nie mozna uzyc czegos innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że pod kilkoma przepisami na blogu ten sam Twój komentarz- więc się odniosę. Mój blog to niestety nie fit blog:) Masło jest podstawą jeśli chodzi o cukiernictwo. Masło- nie margaryna, nie olej kokosowy, ani migdałowy. Masło. Na moim blogu jest też dużo cukru, którego nie zastąpię stewią, ani sacharolem,
      Jeśli chodzi o przepisy dla fit maniaków to u mnie raczej niewiele znajdziesz;) Ale coś tam zawsze jest.
      Jeśli uważasz że w cieście jest czegoś za dużo- spróbuj zredukować- niestety nie wyjdzie.. Cukiernictwo to też precyzja..
      Pozdrawiam .Mariola

      Usuń
  2. Dokladnie pani Mariolu,w cukiernictwie też jest wymagana precyzja i dobre produkty jak komus nie pasuje to niech tu nie zagląda i nie pisze durnych komentarzy

    OdpowiedzUsuń