Sernik! Niby tradycyjny, ale inny... Kruche ciasteczka z odrobiną likieru pomogły mi uzyskać idealną, nie za suchą podstawę z nutą ulubionego likieru. Bo nie ma w serniku nic gorszego niż suchy , rozwarstwiający się od delikatnej, serowej warstewki spód ( oczywiście według mnie). Mój sernik to połączenie smaku tradycyjnego, domowego sernika ze smakiem Bailey’sa. Co prawda procenty wyparują, ale smak pozostanie ;) no i zawsze to coś nowego w moim sernikowym menu. Tortownica d=28 cm.
Składniki na spód:
300 g ciastek kruchych typu digestive lub „maszynkowych”
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
100 ml likieru waniliowo- kawowego * ( np. Baileys)
Podane składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładko. Masa będzie dość gęsta , ale wilgotna( chodzi nam o uzyskanie wilgotnego, alkoholowego spodu)
Składniki na sernik:
1 ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego
8 jaj
300-400 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Żółtka ucieramy z pudrem. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.
WYKONANIE:
masa ciasteczkowo- likierowa
masa sernikowa
pieczemy 60 minut w temp. 175- 180 stopni
studzimy w lekko uchylonym piekarniku
można posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Wygląda pysznie. Nie zrozumiałem ile cukru dodać
OdpowiedzUsuńWitaj🙂 do masy serowej 300-400 g cukru pudru, wkradł się błąd i dopisałam szklanki, już poprawiam🤭 pozdrawiam, Mariola
Usuń