Przyszła pora na ciasta iście świąteczne: ) Dziś pierwszy pomysł na ciacho pełne ulubionych, świątecznych smaków: orzechów, korzennych przypraw i kremowych, jedwabistych konsystencji… Przekładaniec orzechowo- czekoladowy to ciasto , które zrobi wrażenie nie tylko na Waszych gościach, ale i Waszych kubkach smakowych. Coraz bliżej Święta! : ) *Ciasto na blaszkę 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao ciemnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”.
Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy.
Następnie wsypujemy kakao.
Ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm
Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki na ciasto z orzechami:
5 białek
25 dag pokrojonych dość drobno orzechów włoskich
20 dag cukru
1 ½ łyżki miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Dodajemy orzechy i resztę składników.
Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22cm x 25 cm.
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem waniliowy:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
5
żółtek (pozostałych od ciasta orzechowego)
200 g cukru
1 ½ opakowania budyniu waniliowego
150 g masła + 100 g margaryny
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy i ½ szklanki mleka.
Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym.
Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz