Ciasto orzechowo- czekoladowe 4


 

Przyszła pora na ciasta iście świąteczne: ) Dziś pierwszy pomysł na ciacho pełne ulubionych, świątecznych smaków: orzechów, korzennych przypraw i kremowych, jedwabistych konsystencji… Przekładaniec orzechowo- czekoladowy to ciasto , które zrobi wrażenie nie tylko na Waszych gościach, ale i Waszych kubkach smakowych. Coraz bliżej Święta! : )  *Ciasto na blaszkę 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:

4 jaja

2/3 szklanki cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao ciemnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”.

Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy.

Następnie wsypujemy kakao.

Ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm

Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni.

Składniki na ciasto z orzechami:

5 białek

25 dag pokrojonych dość drobno orzechów włoskich

20 dag cukru

1 ½ łyżki miodu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 czubata łyżka budyniu waniliowego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno z cukrem.

Dodajemy orzechy i resztę składników.

Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22cm x 25 cm.

Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na krem waniliowy:

2 szklanki mleka

cukier waniliowy

5 żółtek (pozostałych od ciasta orzechowego)

200 g cukru

1 ½ opakowania budyniu waniliowego

150 g masła + 100 g margaryny

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy i ½ szklanki mleka.

Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym.

Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. 

Miksujemy z masłem i margaryną ( samo masło da "za twardy" krem)

 

Dodatkowo:

polewa

WYKONANIE:

ciasto orzechowe

 krem waniliowy

ciasto czekoladowe

 polewa


Najlepsze kolejnego dnia ; )


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz