Kochani! Sezon Świąteczny chyba czas-start, nie? :) Nie muszę chyba powtarzać się , że to mój ulubiony czas w roku… Jest tak magicznie, tak nastrojowo i domowo. I zapach… zapach korzennych przypraw, pomarańczy, grzanego wina. Dziś mam dla Was coś na początek sezonu : krajankę piernikową , która przywodzi na myśl te piękne, Bożonarodzeniowe dni. Piernik , w którym ukryło się bogate czekoladowe przełożenie z dozą śliwki i orzechów. Ulubione połączenie sezonu; ) Mniejsza blaszka 22 x25 cm
Składniki na ciasto piernikowe:
· 6 jaj
· szklanka cukru pudru
· 250 g płynnego miodu
· torebka przyprawy do piernika
· 1 łyżeczka sody
· 250 g margaryny
· 1 ½ szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka mąki krupczatki
· 20 dag bakalii ( posiekane morele, orzechy, rodzynki, migdały)
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku,łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika, 4 łyżek mąki przesianej z sodą oraz kilku łyżek bakalii( i tak do wykończenia wszystkich składników).Białka ubijamy na sztywno i lekko łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy do blaszki 22 x 25 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni (do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 blaty- najlepiej jeszcze ciepłe, bo ciasto lekko stwardnieje.
Nasączenie:
100 ml rumu + 200 ml mocnej, słodkiej herbaty
Nadzienie:
1 słoik powideł śliwkowych lub dobrego dżemu porzeczkowego
Polewa:
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek przegotowanej wody
6 łyżek masła
6 łyżek kakao
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Przesiewamy kakao przez małe sitko. Całość roztrzepujemy dokładnie widelcem.
Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich siekanych drobno
WYKONANIE:
blat piernikowy
1/3 nasączenia+1/2 powideł
blat piernikowy+ 1/3 nasączenia
1/2 powideł +1/3 ostudzonej polewy
blat piernikowy + 1/3 polewy +wierzch posypujemy orzechami
( można podprażyć)
Całość kolejnego dnia kroimy w ciastkowe porcje, najlepsze po 3 dniach, jak to piernik ; )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz