Krajanka piernikowa

 
 

Kochani! Sezon Świąteczny chyba czas-start, nie? :) Nie muszę chyba powtarzać się , że to mój ulubiony czas w roku… Jest tak magicznie, tak nastrojowo i domowo. I zapach… zapach korzennych przypraw, pomarańczy, grzanego wina. Dziś mam dla Was coś na początek sezonu : krajankę piernikową , która przywodzi na myśl te piękne, Bożonarodzeniowe dni. Piernik , w którym ukryło się bogate czekoladowe przełożenie z dozą śliwki i orzechów. Ulubione połączenie sezonu; ) Mniejsza blaszka 22 x25 cm

Składniki na ciasto piernikowe:

· 6 jaj

· szklanka cukru pudru

· 250 g płynnego miodu

· torebka przyprawy do piernika

· 1 łyżeczka sody

· 250 g margaryny

· 1 ½ szklanki mąki pszennej

· 1 szklanka mąki krupczatki

· 20 dag bakalii ( posiekane morele, orzechy, rodzynki, migdały)

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku,łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika, 4 łyżek mąki przesianej z sodą oraz kilku łyżek bakalii( i tak do wykończenia wszystkich składników).Białka ubijamy na sztywno i lekko łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy do blaszki 22 x 25 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni (do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 blaty- najlepiej jeszcze ciepłe, bo ciasto lekko stwardnieje. 

 

Nasączenie:

100 ml rumu + 200 ml mocnej, słodkiej herbaty

Nadzienie:

1 słoik powideł śliwkowych lub dobrego dżemu porzeczkowego

Polewa:

6 łyżek cukru pudru

6 łyżek przegotowanej wody

6 łyżek masła

6 łyżek kakao

Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Przesiewamy kakao przez małe sitko. Całość roztrzepujemy dokładnie widelcem.

Dodatkowo:

100 g orzechów włoskich siekanych drobno

WYKONANIE:

blat piernikowy


 1/3 nasączenia+1/2 powideł

1/3 ostudzonej polewy

blat piernikowy+ 1/3 nasączenia

 

1/2 powideł +1/3 ostudzonej polewy


blat piernikowy + 1/3 polewy +wierzch posypujemy orzechami 

( można podprażyć)

 

 

Całość kolejnego dnia kroimy w ciastkowe porcje, najlepsze po 3 dniach, jak to piernik ; )

 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz