Składniki na biszkopt :
4 jaja
2/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”.
Dodajemy żółtka i wodę. Miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i mieszamy.
Ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm
Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty.
Masa jabłkowo- malinowa
6 jabłek
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki malinowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy z cukrem pod przykryciem do miękkości. Wsypujemy galaretką malinową i mieszamy. Studzimy.
Składniki na krem kakaowy:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao typu nesquik
200 -250 g masła
Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec miksowania dodajemy kakao. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
nasączenie: 100 ml wiśniówki
1 galaretka malinowa rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody
ok. 400 g mrożonych truskawek lub malin
WYKONANIE:
biszkopt
masa jabłkowo malinowa
2/3 kremu kakaowego
biszkopt + nasączenie
1/3 kremu kakaowego
owoce + galaretka
Ciasto przed podaniem warto ok. 10 minut wcześniej wyjąć z lodówki ( *krem na bazie masła jest nieco bardziej zbity niż na bazie margaryny).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz