Ciasto Skarlet

 
  
 
 
Kochani moi, to mój ostatni tworek ; ) Ciacho przekładane wielowarstwowe: owocowa moc ukryta w owocach i biszkopcie z mocą %%% . Kakaowy krem to nuta słodkiego zapomnienia- bardzo udane połączenie- nie chciałam tutaj typowego, mocnego smaku czekolady ( który zdominowałby owoce), a jedynie małą jej namiastkę , zaakcentowaną przez kakao. Przekładaniec z gatunku tych tortowych- fajnie sprawdzi się na Święta czy imprezę. Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt :

4 jaja

2/3 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki ciepłej wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”.

Dodajemy żółtka i wodę. Miksujemy na najniższych obrotach.

Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i mieszamy.

Ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm

Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty.

Masa jabłkowo- malinowa

6 jabłek

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki malinowej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy z cukrem pod przykryciem do miękkości. Wsypujemy galaretką malinową i mieszamy. Studzimy.

Składniki na krem kakaowy:

2 budynie śmietankowe

500 ml mleka

¾ szklanki cukru

4 łyżki kakao typu nesquik

200 -250 g masła

Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec miksowania dodajemy kakao. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatkowo:

nasączenie: 100 ml wiśniówki

1 galaretka malinowa rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody

ok. 400 g mrożonych truskawek lub malin

WYKONANIE:

biszkopt


masa jabłkowo malinowa

 

2/3 kremu kakaowego


biszkopt + nasączenie

 

1/3 kremu kakaowego

  

owoce + galaretka


Ciasto przed podaniem warto ok. 10 minut wcześniej wyjąć z lodówki ( *krem na bazie masła jest nieco bardziej zbity niż na bazie margaryny).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz