Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers

Witajcie sobotnio : ) Pomyślałam, że dziś podeślę Wam przepis na pyszną, kruchą bezę z kremem „ z prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała być : ) Polecam.

Składniki na bezę :

4 białka

220 g cukru kryształu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)

1 łyżeczka octu

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą i ocet. Chwilę miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową, "podwijając" lekko łyżką boki okręgu.

Pieczenie:

pierwsze 8-10 minutw temp. 180 stopni

kolejne 60 minut w temp 155 stopni.

Studzimy.

Krem ajerkoniakowy

300 ml gęstego likieru Advocat

350 g masła

Masło ubijamy mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewamy ajerkoniak. Masa będzie dość gęsta. 

 

Dodatkowo:

100 g kulek w czekoladzie Maltesers

WYKONANIE:

blat bezowy

 

krem ajerkoniakowy

 

kulki czekoladowe lekko wciskamy w krem

 

*Tort bezowy najlepiej przechowywać w lodówce, ale przykryty folią aluminiową- w przeciwnym wypadku beza zrobi się miękka. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz