Kolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Składniki na nadzienie piernikowe:
300 g prażonych jabłek z cukrem ( mogą być ze słoika)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka masła
5 łyżek kakao typu nesquik ( rozpuszczalne)
Jabłka z masłem przekładamy do garnka, prażymy 5 minut. Dodajemy kandyzowaną skórkę i kakao. Przesmażamy ok. 5 minut. Studzimy.
Dodatkowo:
2 żółtka
cukier puder do oprószenia po wierzchu
WYKONANIE:
ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm na kształt koła, tniemy na trójkąty
i rozsmarowujemy nadzienie na każdym, zwijamy trójkąty od podstawy
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (brakło mi- dacie wiarę? ;) )lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
każdy rogalik smarujemy żółtkiem
pieczemy około 30 minut w temp 175-180 stopni
posypujemy cukrem pudrem – najlepiej jeszcze ciepłe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz