Ciasto Tygrys

Pora na kolejne pozytywnie zakręcone ciasto, czyli przekładańca z roladkami. Te w „Ślimaku” stanowiły środek ciasta, a w Tygrysie dla odmiany roladki stanowią wierzchnią warstwę i są poporcjowane. Przepis na ten wierzch zgapiłam od s. Anastazji, ale reszta to mój wytwór:)Ciasto jest słodkie, kremowe w smaku, ale galaretka, pomarańcze i roladki z powidłami przełamują tę słodycz. No i wizualna strona „Tygrysa” cieszy też oko:)
Składniki na biszkopt łaciaty:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „kupkami” na przemian: żółte i kakaowe.
Wierzch lekko wyrównujemy łyżką. Pieczemy 35- 40 min. w temp 175-180 stopni.
 Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na krem I:
2 budynie śmietankowe + cukier ok. 4-6 łyżek - jak na opakowaniu budyniu
½ l mleka
250 g masła roślinnego
Budynie gotujemy w ½ l mleka. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na krem II:
150-200 g masła roślinnego
6 łyżek cukru pudru
galaretka pomarańczowa
Galaretkę rozrabiamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do półstężenia. Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę. Dodajemy tężejącą galaretkę. 
Miksujemy do połączenia składników.
Składniki na roladę:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, wlewamy wodę. Mieszamy. Wykładamy do blachy 25x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.
pół słoika powideł śliwkowych
Na ostudzonym blacie ciasta rozsmarowujemy powidła.
Zwijamy. Kroimy w plastry.
Dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
2 małe pomarańcze
WYKONANIE:
blat ciasta łaciatego
 
krem I
 
blat ciasta łaciatego
 
krem II
 
plastry rolady i pokrojone pomarańcze
 
galaretka
 
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. A u Ciebie tradycyjnie same pyszności! Świetnie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pracochlonne ale sliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie! aż zgłodniałam...

    a ja się uczę gotować i piec... może wszystko przede mną..

    zapraszam do nas...
    http://poligon-domowy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. A Ty znów czarujesz te swoje cudeńka :) zapraszam ponownie na pączki, teraz kwadratowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda ślicznie, sądząc po opisie też tak smakuje.Porywam przepis,w kwietniu mamy większą imprezkę, spróbuję nim zaczarować gości. Pozdrawiam serdecznie. alka

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne ciasto, wpadnę na kawałeczek....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne ciacho, wygląda bardzo ciekawie i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nieźle trzeba się napracować przy tym cieście, ale efekt powala na kolana, warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale fajne zwijańce :) Ty to masz zdolności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne te zawijańce! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie :-) A Twoje instrukcje ze zdjęciami 'krok po kroku' bardzo ułatwiają wykonanie takiego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy w kremie 1 nie brakuje cukru do budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Cukier dodajemy jak na normalny budyń ( wg. przepisu na opakowaniu) Masz rację - powinnam dodać go do składników, bo tak nie jest przejrzyście:)Zrobione:) Pozdrawiam

      Usuń