Witajcie:) Dziś moje ulubione ciasto , czyli serniczek:) Ten przepis wypatrzyłam u Agnes. Ciasto nie tylko ciekawie wygląda, ale i jest bajeczne w smaku. A jeśli lubicie sernik w różnych wariacjach koniecznie musicie go spróbować! Orzechowe kulki( u mnie migdałowo-orzechowe) nadają mu przepysznego wyrazu. Całość jest zamknięta w czekoladowym biszkopcie i połączona cienkimi warstwami budyniowego kremu. Polecam serdecznie!
Składniki na kulki orzechowo- migdałowe:
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g mielonych migdałów
4 łyżki cukru pudru
szklanka śmietany 18 %
opcjonalnie 2 łyżki bułki tartej( jeśli masa jest za rzadka)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formujemy kulki ( na standardową blachę: 20 sztuk)

Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formujemy kulki ( na standardową blachę: 20 sztuk)
Składniki na sernik:
750 g sera dwukrotnie zmielonego
8jaj
300g cukru pudru
125 g masła
budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po 1 żółtku, ser wymieszany z proszkiem budyniowym, proszek do pieczenia i bakalie.

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową.

Dzielimy na dwie części. Połowę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Układamy kulki.

Przykrywamy drugą częścią masy serowej.

Pieczemy 50-60 minut w temp. 175 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową.
Dzielimy na dwie części. Połowę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy kulki.
Przykrywamy drugą częścią masy serowej.
Pieczemy 50-60 minut w temp. 175 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy, wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek cukru
500 ml mleka
250 g masła
Ze składników (oprócz masła) gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
WYKONANIE:
blat ciasta biszkoptowego+1/2 kremu
sernik z kulkami
1/2 kremu
blat biszkoptowy
polewa
Smacznego !
Och Mariolu, jaki cudowny serniczek Tobie wyszedł! Ładniejszy od mojego he he. Cieszę się, że zdecydowałaś się na niego i że nie zawiódł Twoich oczekiwań. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPyszności! Te orzechowe kulki wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPiekny sernik ;)
OdpowiedzUsuńmega pomysł, musimy wypróbować taki sernik
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
wyjątkowy sernik na wyjątkowe okazje:)
OdpowiedzUsuńOd patrzenia na te zdjęcia aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńCiasto warte uwagi :)
robiłam ale masa była kawowa i kulki z samych orzechó śmietany i proszku do pieczenia ;p
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie efektowny sernik, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie bardzo dobry placek szery
UsuńCiekawy pomysł na serniczek :) taki z orzechami musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńCudny sernik ale nie dla takich leniwych jak ja:) Dość pracochłonny.
OdpowiedzUsuńSernik jest przepyszny, idealne połączenie smaków. Wczoraj upieklam. Trochę miałam problem z przełożeniem warstwy serowej na krem, ale dałam radę:) Niedługo urodziny synka, sernik na pewno zagości na stole!
OdpowiedzUsuń