Blok czekoladowy

Dziś prosty pomysł na słodką zachciewajkę:) Gdy w domu nie ma ciasta, a przychodzi ochota na słodkie co nie co, możemy przygotować ten rarytas, który ponoć w PRLu robił niezłe zamieszanie:)Blok czekoladowy to przysmak dla wielbicieli słodkości z mnóstwem bakalii oraz fanów czekolady. Osobiście przepadam za tego typu słodyczami i zachęcam Was do przygotowania tego smakołyku, bo przepis bazowy jest prosty a dodatki wybieramy sami: u mnie to blok migdałowy ze skórką pomarańczową- jej aromat i smak wspaniale grają z kakao.
Składniki:
200 g margaryny lub masła w kostce
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki mleka w proszku
kilka kropel olejku migdałowego
dodatki:
150 g herbatników lub biszkoptów(pokruszonych w dość grube kawałeczki)
100 g siekanych migdałów( grubo)
50 g mielonych orzechów
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
50 g wiórek kokosowych
Mleko, margarynę, cukier, kakao i olejek podgrzewamy i rozpuszczamy.

Dodajemy mleko w proszku i szybko mieszamy łyżką lub trzepaczką( jeśli zrobią się grudki, można rozmiksować mikserem). 

Następnie do gładkiej masy wsypujemy dodatki i dokładnie mieszamy.

Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny( jeśli zależy Wam na czasie:))lub do lodówki na ok. 4 godziny.

Po całkowitym zastygnięciu wyjmujemy z formy i wykładamy "do góry nogami:)"


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Już kilka razy robiliśmy w domu taki blok czekoladowy. Mojej mamie bloki czekoladowe kojarzą się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smak mojego dzieciństwa. pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowy blok czekoladowy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyk ale za to jaki pyszny, właśnie zdałam sobie sprawę jak ja dawno go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham czekoladę, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo.. ile słodkiego w jednym kawałku.. idealne na zasłodzenie i zły humor! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze nigdy bloku czekoladowego nie robiłam, a kusi mnie przygotowanie takiego z dużą ilością bakalii

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń