Ciastka Grzybki mleczno- owocowe

Dziś osłodzę( mam nadzieję;)) Wam wieczór Grzybkami w mojej wersji, a raczej wariacji. Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne;P Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczkaJ
 Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
300 g margaryny
cukier waniliowy
150 g cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ białko
+łyżka maku
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Foremką do babeczek wycinamy 12 krążków, a szklanką 12 kółek.
W elementach wycinanych foremką do babeczek robimy 2 cm. dziurki.
Kółkami ciasta wycinanego szklanką oblepiamy foremki do babeczek( od zewnętrznej strony). Z pozostałego ciasta wałkujemy rulon i tniemy na 12 części. Koniec każdego ogonka maczamy w białku a następnie w maku. Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżeczka masła
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)
Masa śmietanowa:
5 łyżek masła
8-9 łyżek cukru pudru
2 małe cukry waniliowe
700 g śmietany 18 % tłuszczu
3 łyżki pełnego mleka w proszku
4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy mleko w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut.
Polewa:
120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto.
WYKONANIE:
do kapeluszy grzybków nakładamy po 2 łyżki masy jabłkowej
następnie 2-3 łyżki masy śmietankowej
przykrywamy ciasteczkiem z dziurką
wkładamy „korzonek”
odstawiamy na 1 godzinę do lodówki( aby poszczególne elementy dobrze się trzymały)
 dekorujemy ulubiona polewą lub lukrem
 Smacznego!

2 komentarze: