Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek do kanapek. Można też wcinać je soloJ Przepis na nie jest prosty, a głównie potrzebujemy cierpliwości, bo czas oczekiwania na nie wynosi ok.3 dni. Warto jednak czekać, moim zdaniem, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Wykonanie tym razem należy do mojej mamy, gdyż jest ona w tym specjalistkąJ i jej zawsze wychodzą idealnie ukwaszone.
Składniki:
·         2 kg ogórków gruntowych małych
·         2 l wody
·         garść soli ( spora)
·         pół główki czosnku
·         kawałek świeżego chrzanu
·         liść dębu lub czarnej porzeczki
·         2 gałązki kopru ( z koszyczkami i łodygami)

Ogórki układamy w kamionkowym lub szklanym naczyniu. 
Pomiędzy nie wkładamy: ząbki czosnku, gałązki kopru, chrzan i liść dębu.
Wodę gotujemy z garścią soli. Zalewamy nią ogórki z przyprawami i przykrywamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. PYSZNE OGÓRECZKI ;ROBIĘ PODOBNIE A ZAPRASZAM NA OGÓRKI Z CHILI -IDEALNE NA ZAKĄSKĘ.POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ogoreczki-w-chili.html

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, smak lata <3 pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ogórasy to jest to. Ja czasem jak mam smak, dorzucam gałązkę selera i nabierają nowego smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń